15 C
De Bilt

Eropuit in Emmen, moet meer ‘Coronaproof’

Emmen – Met de toename van het aantal coronabesmettingen, is het extra belangrijk dat we ons allemaal goed aan de richtlijnen van het Rijk houden, helemaal als we eropuit gaan. Als het ergens druk is op straat, ontvangt de gemeente verschillende vragen. Inwoners vragen zich af hoe de gemeente daarmee omgaat. Ook Locoburgemeester Jisse Otter wordt hierop bevraagd. Zijn motto is om naast een goede voorbereiding ook de vinger aan de pols te houden.

Evaluatie en aanpassen

Uit de evaluatie met de organisator Vitalis van de Vlindermarkt kwam naar voren dat veel mensen eropuit gaan en er een paar knelpunten ontstonden, waardoor mensen onvoldoende kunnen doorlopen. Otter: “Op die plekken was het drukker dan gewenst en kwam de 1,5 meter in gedrang. Organisator Vitalis gaat hier en daar de kramen iets anders neerzetten en wij zorgen dat horecaterrassen op een aantal plaatsen iets kleiner worden. Hiermee maken we de paden op drukke plekken breder, bijvoorbeeld in de Hoofdstraat bij de Hema en op het Marktplein. Dit is aanvullend op de eerdere afspraken over waarschuwingsborden, omroepen van boodschappen, het weren van fietsers van de markt en de mogelijkheden tot desinfectie en handen wassen.”

Leuk en veilig

“We willen allemaal dat de vlindermarkt een plek is en blijft waar iedereen op een plezierige en veilige manier eropuit kan. Daarom bespreken we met de organisator regelmatig of het goed verloopt en bespreken we vragen en opmerkingen van inwoners. Waar dat niet het geval is werken we aan verbetering en oplossingen.” De vlindermarkten voorzien in een behoefte van onze inwoners en toeristen. Otter: “Inwoners zijn blij dat zij eropuit kunnen en het draagt bij aan een levendige centrum. Mensen combineren het met een bezoek aan een winkel en terras. Dat is goed voor de economie.”

Samen doen

Otter: “We blijven benadrukken – en dat zal Vitalis ook doen – dat voldoende afstand nemen een kwestie is van eigen verantwoordelijkheid. Vermijd drukte. Dus als je ziet dat het druk is, maak dan eerst een ommetje. Als je iets vroeger of later komt is het vaak rustiger. Ook organisatoren van evenementen willen dat het leuk en veilig wordt. Zij bedenken vooraf wat te doen als het te druk wordt en de 1,5 meter afstand in gevaar komt. Zoals het omroepen van extra boodschappen of een bericht uitsturen dat je beter een andere keer kan komen.

Anticiperen

Het lukt niet alles van te voren aan te zien komen. “Zo zit het leven niet in elkaar’, aldus Otter. Mensen gaan eropuit en dan zijn er ineens incidenten en daar moeten we soms creatief mee omgaan. Zo deden bij Wildlands ineens de automatische scanners het niet meer en moest men over op handscanners. Er ontstond een lange rij. Wildlands heeft hier adequaat op gereageerd door een extra ingang te maken met hulp van De Holdert. Over incidenten gesproken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio