10.2 C
De Bilt

Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en het leven in Noordoost-Nederland

Op maandag 31 oktober a.s. houdt Albert Eggens uit Emmen in Cultureel Centrum De Hilde te Emmer-Compascuum een lezing over de Eerste Wereldoorlog (20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur). Hij zal dan naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwste boek Leven langs de grens vertellen over onze woonomgeving tijdens die Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

Hoewel Nederland neutraal bleef, waren dit jaren van grote onzekerheid. Veel mensen vreesden dat ons land op enig moment alsnog bij het conflict betrokken zou raken. Verder ontstonden enorme tekorten aan voedsel, grondstoffen en andere benodigdheden, omdat enerzijds de overzeese aanvoer stagneerde en anderzijds de smokkelhandel toenam.

Eerste Wereldoorlog en de gevolgen hier  

Tijdens de lezing komen de speciale wetten en verordeningen aan de orde die Nederland buiten de Eerste Wereldoorlog moesten houden en die er tegelijkertijd voor moesten zorgen dat de economie bleef draaien en dat de bevolking de beschikking hield over voldoende betaalbare levensmiddelen. Aansluitend gaat Eggens in op de vragen welke impact deze maatregelen hadden op het dagelijkse leven en hoe de inwoners van de Drentse en Groningse grensgemeenten hiermee omgingen. Daarbij komen ook treffende vergelijkingen met de coronapandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne aan bod.  

Albert Eggens (1975) is in 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op het onderwerp ‘Drentse criminaliteit voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog’. Zijn proefschrift Van daad tot vonnis is bekroond met zowel een Drentse als Groningse geschiedenisprijs. De afgelopen jaren heeft Eggens diverse artikelen geschreven over met name de Eerste Wereldoorlog en misdaad en straf aan het begin van de twintigste eeuw. In november 2021 is Leven langs de grens verschenen, dat draait om de problemen waarmee Nederlanders – en de Drenten en Groningers in het bijzonder – gedurende de Eerste Wereldoorlog te maken kregen. Belangstellenden kunnen dit boek (€24,90) ook na afloop van de lezing aanschaffen.  

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio