8.8 C
De Bilt

Emmen komt met alternatief plan voor resterende opgave windenergie

De gemeente Emmen komt met een alternatief plan voor de resterende opgave voor windenergie. Volgens de provinciale taakstelling zou Emmen drie windlocaties moeten realiseren. Naast de inmiddels gerealiseerde locatie Pottendijk, waren ook de locaties N34 en Zwartenbergerweg aangewezen als locatie.

Eerder dit jaar heeft de provincie Drenthe ingestemd met het verzoek van de gemeente om zelf de regie te mogen voeren op de plaatsing van windmolens en om van drie locaties terug te gaan naar twee. In plaats van drie windlocaties, draagt de gemeente nu de locatie N34 als alternatief voor om als tweede en voorlopig laatste windlocatie te ontwikkelen. De resterende energie-opgave wil de gemeente via zon-op-dak realiseren.

Hinder beperken

Wethouder René van der Weide: ‘Voor de gemeente Emmen is het beperken van hinder voor de omgeving het belangrijkste vertrekpunt bij de ontwikkeling van windenergie geweest. Dit is vastgelegd in de Structuurvisie ‘Emmen, windenergie’. Op basis van deze structuurvisie hebben we onderzocht welke resterende locatie als alternatief de minste hinder veroorzaakt voor de omgeving. Hierbij hebben we vooral gekeken naar aspecten die daarbij een rol spelen, zoals geluidhinder, slagschaduw en het aantal woningen binnen 1.100 meter van de windturbines.

Ook een goede spreiding van winlocaties over het gebied was voor ons een belangrijk uitgangspunt. Op basis van deze aspecten scoort de locatie N34 gunstiger. Daarom heeft het college besloten om de locatie N34 voor te dragen als te ontwikkelen windlocatie. De locatie Zwartenbergerweg gaan we vooralsnog niet ontwikkelen.’

Alternatief voor opwek energie

Naast het onderzoek naar de locatie die als laatste ingevuld wordt met windenergie, heeft de gemeente een plan opgesteld om de wegvallende opbrengst uit windenergie op een andere wijze op te wekken.

Wethouder van der Weide: ‘Dat we nu minder inzetten op windenergie, betekent niet dat we niks meer doen. Wij zien binnen de gemeente Emmen volop kansen om de wegvallende elektriciteit uit windenergie op te wekken door zon-op-dak. In de komende jaren gaan we veel plannen uitvoeren waarbij we veel bedrijfs- en maatschappelijke daken kunnen inzetten om zonnepanelen te plaatsen. Dit heeft veel minder impact op omwonenden en de omgeving dan windturbines en zonneparken.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio