16.6 C
De Bilt

Feestelijke opening Hallenhoes en plein Exloo op donderdag 16 mei

Het Hallenhoes en het plein in Exloo zijn bijna klaar! De feestelijke opening is op donderdag 16 mei 2024 om 16.00 uur. Dan opent Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma het Hallenhoes en burgemeester Jan Seton het nieuwe dorpsplein. Daaraan voorafgaand geeft wethouder Henk Zwiep een watertappunt cadeau aan Exloo. Inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn.

Hallenhoes

De exploitatie van het Hallenhoes is in handen van Beheerstichting Het Plein. Voor de kosten voor de aanleg van het plein ontving de beheerstichting LEADER-subsidie van de provincie Drenthe. In het hoes komen de Open Science Hub van ASTRON, het Toeristisch Informatiepunt en het Schapen Informatie Centrum. Ook biedt het gebouw ruimte voor andere activiteiten, zoals muziekavonden of theatervoorstellingen. Tijdens deze activiteiten is de horecagelegenheid in het Hallenhoes open. Met de komst van het Hallenhoes en het nieuwe plein is het hart van Exloo terug.

Geschiedenis van het terrein

Aan de Zuiderhoofdstraat 6-8 in Exloo bevond zich het voormalig Bebinghehoes. Dit was een rietgedekte (hallenhuis)boerderij, gebouwd in 1722. In 2015 kwam er een whiskydestilleerderij in het pand. Deze werd in 2017 door brand verwoest. De grond werd vervolgens door de gemeente Borger-Odoorn gekocht. De Dorpsraad Exloo haalde daarna in het dorp op welke ideeën er waren voor een nieuwe inrichting van het terrein. Daarbij kwam het idee naar voren om de locatie te herontwikkelen naar een dorpsplein met centrumgebouw: een Hallenhoes. Het Hallenhoes past daarmee goed bij het voormalig Bebinghehoes en bij de bouwstijl van de streek.

Open Science Hub ‘de Oerknal’

In de Open Science Hub ‘de Oerknal’ worden scholieren en groepen jongeren van 10 tot 13 jaar met een serious game op boeiende wijze in contact gebracht met wetenschap en techniek. Het project, ontwikkeld door ASTRON en serious gaming bedrijf Person Unknown, inspireert jongeren door de fascinatie voor de radiotelescoop LOFAR te benutten, waarvan het hart in Exloo ligt. Zo worden de mogelijkheden van serious gaming voor educatieve doeleinden verkend en worden jongeren gestimuleerd in hun studiekeuze voor wetenschap en techniek. De Hub zal vanaf het komende schooljaar jongeren uit de regio ontvangen.

Voor inwoners

Van 19.00 tot 21.00 uur is er gelegenheid voor inwoners van Exloo om het Hallenhoes van binnen te bekijken. Zowel tijdens het middagprogramma als tijdens het avondprogramma is er een gezellige Cittaslow streekproductenmarkt op het nieuwe plein. Met rond 17.30 uur ‘Koken met de burgemeester’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio