14.7 C
De Bilt

Into Nature ontvangt wederom belangrijke bijdrage van het Mondriaan Fonds 

Vlak voor de opening (29 juli in Borger-Odoorn) van de internationale buitententoonstelling Into Nature: Time Horizons ontving Into Nature een toekenning van € 25.000 van het Mondriaan Fonds voor een programma in 2024 met talentvolle kunstenaars uit de noordelijke provincies. Into Nature behoort daarmee voor het tweede jaar op een rij tot landelijk erkende kunstpodia. De organisatie is trots op deze toekenning, waarmee het artistiek talent in het noorden een boost krijgt.
 
Van de aanvragen heeft het Mondriaan Fonds voor 2024 verschillende landelijke kunstpodia voor hedendaagse beeldende kunst een toekenning gegeven. Deze kunstpodia krijgen de bijdrage voor hun inspirerende programma’s van één tot maximaal vier jaar. Into Nature doet dit met een programma met beginnende kunstenaars uit het noorden. 

Into Nature

De adviescommissie van het Mondriaan Fonds sprak onder meer waardering uit over de wijze waarop Into Nature een doorlopende programmering ontwikkelt “zowel in de breedte als in de diepte”. Zo krijgen naast de internationale kunstenaars die deelnemen aan de tweejaarlijkse buitententoonstelling ook beginnende kunstenaars een rol in de programmering en vinden er publieksavonden plaats waarin kennisuitwisseling over kunst en landschap centraal staat. De commissie sprak zich ook lovend uit over de (structurele) samenwerkingsverbanden die Into Nature is aangegaan en besluit met de opmerking dat het als kunstpodium in haar ogen “een eigen plek heeft verworven binnen zowel de regionale als nationale culturele infrastructuur.”

Kunstenaars uitgedaagd locatieonderzoek te doen

Het programma waarvoor de toekenning is verleend betreft samenwerking met talentvolle kunstenaars met een procesgerichte of onderzoekende werkwijze, die daarnaast affiniteit hebben met natuur of landschap. Binnen het programma daagt Into Nature de kunstenaars uit om op locatie onderzoek te doen, om (nieuwe) denkmodellen over de natuur en het landschap beeldend te ontwikkelen, en om te experimenteren. Daarmee sluit het programma direct aan bij de rol van Into Nature als initiator van het Netwerk Cultuur & Natuur, dat door We the North ondersteund wordt, een partij die ook een bijdrage aan het programma levert.

Ra’fat Ali, Jurjen Galema en Alex Murphy

In 2024 gaan de kunstenaars Ra’fat Ali, Jurjen Galema en Alex Murphy aan de slag in het gebied van de VAM-berg bij Wijster. In een aantal gevallen verblijven ze een tijd in het gebied en gaan ze ook in dialoog met buurtbewoners. De organisatie ziet uit naar deze samenwerking.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio