14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Jennette Mooibroek winnaar Lies van Urk prijs Emmen

Jennette Mooibroek van Patiëntenvereniging Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft vrijdag 8 maart de Lies van Urk Stimuleringsprijs Emancipatie gewonnen. Dit was tijdens de viering van de internationale vrouwendag in het Atlas Theater. In de jury zaten de dochters van Lies van Urk; Annebeth en Eva, raadslid Vianna Spang en de winnaar van 2023 Maartje van Wagensveld. De prijs werd uitgereikt door Guido Rink, wethouder emancipatie. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag van duizend euro.

Jennette Mooibroek

Jennette, die zelf NAH heeft, zet zich op vele manieren in voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Door het organiseren van lotgenotencontact en zelfmanagementweekenden biedt ze lotgenoten een luisterend oor, praktische tips en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen. NAH ontstaat na bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeval. Jennette: ‘Hersenletsel zie je niet altijd, maar het is er wel. Sommige mensen kunnen binnen hun eigen gezin niet over het hersenletsel praten. Dat vind ik heel erg en die mensen wil ik de hand reiken.’  

Wethouder Rink benadrukt in zijn speech nogmaals het belang van de Lies van Urk prijs en de internationale vrouwendag: “Wat betreft gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland wereldwijd slechts op de 28e plaats. Een vrouw verdient bijvoorbeeld gemiddeld nog steeds 13% minder loon dan een man in dezelfde functie. Dat kan echt beter.’’

Overige genomineerden

Inwoners van Emmen konden kandidaten aandragen waaruit de jury drie organisaties heeft gekozen. Vervolgens kon er gestemd worden op deze drie genomineerden.

De andere genomineerden waren het Sexual Assault Awareness project Emmen, opgezet door  Danique, Isabelle, Sarah en Megan van het Carmel college. Het project maakt seksueel overschrijdend gedrag onder jongeren bespreekbaar en biedt erkenning en herkenning.

Ook vrijwilliger Bart Lanting van Petje Afwas genomineerdBij deze stichting zetten vrijwilligers zich in om kinderen (10-14 jaar) nieuwe ervaringen te laten opdoen en in aanraking te brengen met beroepen en rolmodellen die ze van huis uit niet mee krijgen.

Lies van Urk

Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Emmen. Zij was in haar werk en op persoonlijke titel een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Ter nagedachtenis aan haar is de Lies van Urk prijs ingesteld. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio