12.8 C
De Bilt

JTF geld forse Europese steun in de rug voor het MKB in Emmen

Voor het industrieel en dienstverlenend Midden- en Kleinbedrijf in de gemeente Emmen is ruim zestig miljoen euro Europees geld beschikbaar gesteld. Dit geld is bedoeld als steun in de rug voor bedrijven die de overgang naar nieuwe, duurzame productiemethodes, duurzame energie, productontwikkeling en toekomstgerichte opleidingen willen maken. Wethouder Guido Rink (Economische zaken van de gemeente Emmen) onthulde vrijdagochtend het eerste campagnebord om ondernemers op de bedrijventerreinen in Emmen te attenderen op het Just Transition Fund (JTF), het Fonds voor een Rechtvaardige Transitie. Hiermee is ook de social media campagne van start gegaan.

Emmen komt voor het forse bedrag uit het JTF in aanmerking, omdat de gemeente in de ogen van de Europese Unie onevenredig zwaar wordt getroffen door de overgang van fossiele energievoorziening (olie en gas) naar duurzame energie uit bijvoorbeeld zon en wind. In Emmen zijn veel bedrijven verbonden aan de olie- en gasindustrie en die moeten omgevormd worden.

JTF geld helpt bij realiseren nieuwe banen

JTF helpt bij het realiseren van nieuwe banen in bijvoorbeeld de groene chemie en het vernieuwen van kennis van medewerkers. Wethouder Guido Rink: “We willen als gemeente, samen met Ondernemend Emmen, korte lijnen met de ondernemers. Dat betekent dat we actief naar bedrijven toe gaan, met ze in gesprek gaan over de toekomst en hun vragen verzamelen. Dan gaan we samen kijken hoe we ze met geld van het JTF zouden kunnen helpen.”

Samenwerking

Zowel wethouder Guido Rink als directeur Herman G. Idema van Ondernemend Emmen benadrukken dat samenwerking tussen de kleine MKB bedrijven noodzakelijk is wanneer het gaat om financiële ondersteuning vanuit het JTF. “We zien in onze gesprekken dat veel bedrijven met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben. Op het gebied van energie, opleidingen, automatisering en digitalisering. Dan is het slim om samen op te trekken om geld uit het JTF te halen. Wij helpen daar graag bij”, aldus Idema.

Start aanpak

Guido Rink: “De eerste positieve resultaten van het Europese Just Transition in Emmen zijn er. Het gaat om een aantal grote projecten die binnenkort bekend worden gemaakt. We richten ons nadrukkelijk op de kleine MKB bedrijven: het is voor hen belangrijk te moderniseren waardoor hun groeikansen behoorlijk verbeteren. Denk hierbij aan de energietransitie, innovatieve producten en productiemethodes, digitalisering en opleidingen. Daar willen we als gemeente, samen met Ondernemend Emmen, mee helpen. Deze groep ondernemers bekend maken met het project is het eerste begin.”

Meer informatie

Meer informatie over JTF? Kijk op de website Just Transition Fund Gemeente Emmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio