15.8 C
De Bilt

Molen De Berk genomineerd voor de VriendenLoterij Molenprijs 2024

Sinds ruim een jaar wordt molen De Berk in het Veenpark gerestaureerd door een groepje enthousiaste en bevlogen vrijwilligers, onder leiding van Klaas Renting. De molen stond eerder op de nominatie voor ontmanteling, maar wordt nu door Klaas en zijn team onder handen genomen. De mannen kunnen veel zelf, maar niet alles. Een kostbaar maar essentieel onderdeel moet door een molenmaker worden gedaan.

Nu is de molen genomineerd voor de VriendenLoterij Molenprijs 2024 en maakt kans op een prijs van € 75000,- . Het winnen van de prijs betekent dat de restauratie helemaal voltooid kan worden en de molen volgend seizoen weer volwaardig onderdeel is van het Veenpark.

Molen De Berk

In 1983 is in het Veenpark een van oorsprong Duitse stellingmolen opgebouwd en kreeg de naam “De Berk”. Een boomsoort die in dit veengebied veelvuldig voorkomt. De molen werd geïntegreerd in het Veenpark en diende als productiemolen voor de bakkerij. Het was een bezienswaardigheid voor bezoekers van het Veenpark.

In de loop de jaren is wegens gebrek aan financiële middelen de molen ernstig in verval geraakt en is sinds 2008 niet meer voor publiek toegankelijk. Van binnen echter is het een fantastisch mooie molen en in een heel goede conditie. Er ligt een negentiender stenen maalkoppel in. Een van de grootste molenstenen in Nederland. Onder in de molen is een enorme graankelder gemaakt.

Er zijn veel authentieke hulpmiddelen in de molen aanwezig wat duidt op een in bedrijf zijnde molen. Echter in het Masterplan dat in 2019 voor het gehele Veenpark is opgesteld, was geen ruimte om de renovatie van de molen ook mee te nemen. Dat zou betekenen dat de molen ontmanteld zou worden en uit het park zou verdwijnen. Vanuit de omgeving zijn veel reacties gekomen om de molen te behouden. Deze molen behoort bij het dorp Barger-Compascuum.

Renovatie ten behoud van de molen

Door een aantal ontmoetingen tijdens het 50-jarig jubileum van het Gilde van Vrijwillige Molenaar, de commissaris van de koning uit Drenthe en een oud burgemeester van Emmen zijn de gedachten veranderd. De vrijwillige molenaars uit de omgeving, samen met een aantal vrijwilligers, zijn enthousiast over een restauratieplan en zetten zich sindsdien wekelijks in om de molen in ere te herstellen, zodat het weer een volwaardig onderdeel van het Veenpark en Barger-Compascuum wordt. ‘Deze molen hoort in het Veenpark en is niet weg te denken uit het museumdorp Bargermond, waar de molen staat.’ Zegt Klaas Renting. ‘We konden het niet laten gebeuren dat de molen zou verdwijnen’.

Molenprijs

In 2023 kwam de VriendenLoterij Molenprijs in beeld. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een bijzonder molenproject in Nederland. In 2024 heeft het team molen De Berk aangedragen voor de prijs. Op woensdag 3 juli jl. werd bekend gemaakt dat de molen als een van de vier molens in Nederland genomineerd is voor de prijs van € 75000,-.

Het winnen van de prijs zou betekenen dat de renovatie van molen De Berk voltooid kan worden en dat de molen volgend jaar een werkend onderdeel kan vormen van het Veenpark. Het Veenpark heeft zelf ook een bedrag van € 10.000 vrijgemaakt om alle materialen nodig voor de werkzaamheden voor de vrijwilligers van het afgelopen jaar te bekostigen.

Vrijwilligers hebben restauratie mogelijk gemaakt

Harrie Keuter, directeur Veenpark, is dan ook erg blij met het team onvermoeibare vrijwilligers van molen De Berk. ‘zonder hen zou deze restauratie niet mogelijk zijn. Ze hebben inmiddels al zoveel werk verzet en zelf gemaakt. Daarnaast hebben ze ons aangespoord om de molen aan te melden voor de Molenprijs. Als dat lukt, dan kunnen we het plan om de molen weer te laten draaien voor het nieuwe seizoen realiseren.

Elke woensdagmiddag is het team vrijwilligers onder leiding van Klaas Renting actief in het park om aan de molen te werken. Ze vertellen graag aan de bezoekers over de vorderingen en iedereen kan de voortgang volgen op de website van het Veenpark. Naast molen De Berk zijn ook Educatiecentrum Landzigt (Zuid-Beijerland), Molen Nieuw Leven (Hensbroek), en Noordmolen (Landgoed Twickel) genomineerd voor de prijs.

Stem voor Molen De Berk

Van 11 september t/m 6 oktober 2024 volgt een uitgebreide promotiecampagne om stemmen te verzamelen voor molen De Berk. De molen met de meeste stemmen wint de hoofdprijs. Op zondag 27 oktober 2024 wordt de winnende molen bekend gemaakt.

In aanloop naar de campagne wordt meer informatie gegeven over de activiteiten en op welke manier er gestemd kan worden. Tot die tijd is er informatie over de molen en de werkzaamheden te vinden op www.veenpark.nl/molen-de-berk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio