14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Herdenkingsbijeenkomst Nederlands-Indië op dinsdag 15 augustus 2023 in Borger

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken tot op de dag van vandaag door bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel”. Dit meldt de website van https://15augustus1945.nl

Nederlands-Indië

De capitulatie van Japan betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Behalve bij het Indisch monument in Den Haag, wordt ook op andere plaatsen in ons land stil gestaan bij de beëindiging van de Japanse bezetting.

Ook in Borger wonen mensen die zich op één of andere manier verbonden voelen met de gebeurtenissen in onze voormalige koloniën. Familiegeschiedenis tijdens de Japanse bezetting, in de Jappenkampen of als Buitenkampers en de Bersiap periode die daarop volgde.

Op dinsdag 15 augustus 2023 zal om 14.00 uur bij de twee Nederlands-Indië stenen, gelegen voor het Oorlogsmonument aan de Torenlaan in Borger, een herdenkingsbijeenkomst gehouden worden. In aanwezigheid van wethouder Henk Zwiep zal mede namens de gemeente Borger-Odoorn een krans gelegd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio