15.6 C
De Bilt

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doet opnieuw archeologisch onderzoek naast hunebed Valthe

Onderzoekers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) starten op 2o juni met een archeologisch onderzoek op een terrein naast hunebed D34 nabij Valthe. Gedurende vier weken zoeken ze onder leiding van prof. dr. Daan Raemaekers naar het antwoord op de vraag waar het gebied rondom het hunebed in het verleden voor werd gebruikt. De opgraving volgt op het onderzoek bij hetzelfde hunebed in 2021.

RUG heeft toestemming voor onderzoek

De hunebedden zijn monumenten uit de steentijd en zijn zo’n 5000 jaar oud. Ze worden goed beschermd. Archeologisch onderzoek bij of rond een hunebed is daarom tegenwoordig zeldzaam en mag alleen onder strenge voorwaarden gebeuren. Voor het onderzoek heeft de RUG toestemming gekregen van de gemeente Borger-Odoorn en Staatsbosbeheer.

Rol gebied rond hunebed

Prehistorische boeren bouwden de hunebedden, grafkamers van grote stenen, waarna de kamer met een zandheuvel werd afgedekt. In de kamers werden mensen begraven waarvan de botten inmiddels al lang vergaan zijn. We weten veel minder van de rol die het gebied rondom het hunebed speelde in het verleden: woonden hier mensen? Werden ook hier mensen begraven? Vonden hier rituele activiteiten plaats? Dat zijn de vragen die centraal staan in het onderzoek.

Vondsten

De archeologen verzamelen de vondsten uit de ondergrond. Het kan hier gaan om vuurstenen werktuigen of fragmenten aardewerk. Deze zullen aan de RUG bestudeerd worden om duidelijk te krijgen welke soort activiteiten er zijn uitgevoerd. Zo krijgen ze een indruk van de rol die het gebied speelde voor de hunebedbouwers. Daarna gaan de vondsten naar het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis.

Hunebed D34

Hunebed D34 is een relatief klein, wat vervallen hunebed vlakbij Valthe. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In 1953 werden er bij opgravingen door archeologen geen voorwerpen in het hunebed meer gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio