17.2 C
De Bilt

Steunouder in Emmen kent een feestelijke start

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor ouders is het soms fijn om even op adem te komen. Maar niet iedereen heeft mensen om zich heen die hulp kunnen bieden. In de gemeente Emmen helpt Sedna deze gezinnen met het initiatief Steunouder, want samen opvoeden geeft hernieuwde veerkracht.

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen de ouders ruimte om even rust te nemen.

“Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Iedere ouder kan af en toe weleens een steuntje in de rug gebruiken en dat is normaal. Ik wens dat iedere ouder om hulp durft te vragen als hij/zij die nodig heeft”, zegt steunoudercoördinator Anniek Nijkamp van welzijnsorganisatie Sedna.

Beschikbaar voor alle ouders

Het initiatief in de Gemeente Emmen is bijzonder omdat deze voor alle gezinnen beschikbaar is. Dat betekent dat naast biologische ouders, ook pleegouders, adoptieouders of gezinshuisouders van dit aanbod gebruik kunnen maken. Zij werkt hiervoor samen met het Leger des Heils, William Schrikker Gezinsvormen en Yorneo.

Kennismaking steunouders en vraagouders

Een steunouder en vraagouder worden zorgvuldig met elkaar gematcht. Er wordt gekeken naar de behoefte van de vraag- en steunouder en er vindt een uitgebreide kennismaking plaats. Er is een periode van gewenning waarin het vertrouwen kan groeien. Deze ouder krijgt bovendien een training vol handvatten en tips. De coördinator blijft tijdens het hele traject betrokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio