14.7 C
De Bilt

Veelzijdig programma van Into Nature in 2024

Na de grote internationale buitententoonstelling van 2023 in de gemeente Borger-Odoorn, staat in 2024 de lokale en regionale samenwerking centraal in het programma van kunstpodium Into Nature. Het programma bestaat uit een reeks uiteenlopende activiteiten waarin onderzoek, verdieping en samenwerking centraal staan. Alle activiteiten zijn geïnspireerd op, ingebed in of verweven met het Drentse landschap.

Into Nature

Into Nature zet het programma met beeldende kunstenaars uit de noordelijke provincies voort, dit keer op en om de VAM-berg bij Wijster. In natuurgebied De Onlanden is Inhale – Exhale van start gegaan, een programma met Drentse kunstenaars, in samenwerking met Stichting Kunst & Cultuur en kuunst.nu. Met het oog op de volgende internationale buitententoonstelling in 2026 vinden daarnaast gebiedsverkenningen plaats in verschillende delen van Drenthe. 
 

Activiteiten met beginnende kunstenaars op de VAM-berg

De aan de Groningse Academie Minerva afgestudeerde kunstenaars Marina Sulima, Jurjen Galema en Alex Murphy zijn aan de slag gegaan op en rond de VAM-berg bij Wijster. Deze fascinerende afvalberg vertegenwoordigt een interessante hedendaagse landschappelijke ontwikkeling. Het recreëren op ons eigen afval, zoals op een deel van de VAM-berg gebeurt, wordt steeds gangbaarder en zal zolang onze afvalproductie niet afneemt een groeiende trend zijn. De kunstenaars richten zich op het landschap van de VAM-berg zelf en de directe omgeving en hebben de opdracht nieuw werk te maken dat in een aantal gevallen door onderzoek vooraf wordt gegaan. Tentoonstellingsdata- en locaties volgen. 
 

Activiteiten met Drentse kunstenaars in De Onlanden

Drentse samenwerkingen en Drentse kunstenaars krijgen in 2024 volop aandacht in het programma Inhale – Exhale. Dit programma is een samenwerking tussen Into Nature, Stichting Kunst & Cultuur (K&C) en kuunst.nu, een community van Drentse kunstenaars die elkaars ontwikkeling en het Drentse beeldende kunstklimaat bevorderen. Deelnemende kunstenaars zijn Edward Clydesdale Thomson en Priscila Fernandes uit Kolderveen, Bouke Groen uit Tynaarlo, Peter Veen uit Nieuw-Schoonebeek en Cora Jongsma uit Assen. Zij hebben de opdracht gekregen om artistiek onderzoek te doen in natuurgebied De Onlanden.

De Onlanden is een jong moerasgebied in de kop van Drenthe dat als waterbuffer dient en in korte tijd een belangrijke schakel in de ecologische hoofdstructuur is geworden. De resultaten van het onderzoek van de kunstenaars kunnen bestaan uit foto’s, tekstuele vormen, gesprekken met omwonenden en experts (mogelijk als publieke bijeenkomst), geluidsopnamen, videobeelden, tekeningen, etc. Zodoende ontstaat een soort gelaagd portret van het landschap. Er volgen een presentatie met de onderzoeksresultaten op een nader te bepalen locatie en een (digitale) publicatie die wordt vormgegeven door gelegenheidsduo Mirjam Schaaf en Peter Boorsma.

Voorbereidingen buitententoonstelling 2026

Voorafgaand aan de terugkerende (internationale) buitententoonstelling van Into Nature, ditmaal gepland voor 2026, vinden er uitgebreide gebiedsverkenningen plaats in verschillende delen van Drenthe. Op dit moment onderzoekt Into Nature de routemogelijkheden en locaties voor kunstwerken in het landschap, in samenwerking met verschillende gebiedsbeheerders, natuurorganisaties en omwonenden. In de loop van 2024 zal Into Nature de definitieve locatie bekend maken en komen de eerste kunstenaars naar het gebied om locaties nader te bekijken en vragen te stellen over het landschap. Deze worden vertaald in publieksavonden waarin kunstenaars, experts en lokaal publiek samenkomen om vragen te stellen en kennis uit te wisselen over het lokale landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio