13.1 C
De Bilt

Vernieuwing sportvelden vervroegd door crisis

Coevorden – Het vernieuwen van de sportvelden in de gemeente Coevorden stond voor de periode van eind april t/m juni op de planning. Door de coronacrisis zijn alle buitensport-accommodaties nu gesloten en konden de werkzaamheden vorige week al beginnen. Afgelopen week ging de ‘schop in de grond’ bij de sportvelden van SDO in Schoonoord en VIOS in Oosterhesselen. Deze week is gestart bij KSC in Schoonoord en Raptim in Coevorden. Voor de zomer wordt ook nog een start gemaakt met de werkzaamheden bij v.v. Sleen, v.v. Sweel, v.v. Dalen, NKVV, v.v. Protos, Germanicus en VCG.

Kwaliteitsslag accommodaties buitensport

Eind juli moet het eerste gedeelte van de werkzaamheden klaar zijn. Het tweede gedeelte van de vernieuwing en verbetering van de sportvelden vindt plaats in 2021. In totaal worden 27 sportvelden in de gemeente Coevorden aangepakt als onderdeel van de eerste fase van een kwaliteitsslag voor de buitensport-accommodaties in de gemeente. Voor sportwethouder Joop Brink is kwaliteitsverbetering van de sportaccommodaties een belangrijk punt in het huidige bestuursprogramma. ‘Om sport betaalbaar en beschikbaar te houden zijn goede, duurzame en toegankelijke sportaccommodaties belangrijk. De accommodaties moeten weer minimaal 25 jaar meekunnen’, aldus de wethouder.

Sportvelden

Aanvankelijk was er veel vraag naar kunstgras. Hoge kosten, aantrekkelijker alternatieven, de voorkeur om op echt gras te spelen en het feit dat kunstgras niet duurzaam is, veranderde de vraag van de verenigingen. De uitkomst is de aanleg van een hybride veld, O2 velden (toplaagverbetering met gravel) en waar nodig normale renovatie van de velden. Samen met de buitensportverenigingen werd een totaalplan gemaakt. De uitvoering daarvan is vorige week gestart.

4 miljoen voor sportvelden, led en toegankelijkheid

De totale investering in de velden bedraagt zo’n 2 mln euro. Daarvan is 1,6 mln voor rekening van de gemeente en wordt 4 ton betaald uit de zogenaamde BOSA-regeling, de subsidieregeling Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties van het Ministerie van VWS.
In de eerste fase wordt ook op meerdere accommodaties duurzame led-sportveldverlichting geïnstalleerd en worden knelpunten op het gebied van toegankelijkheid aangepakt. Samen met het platform gehandicaptenbeleid Coevorden wordt gekeken wat daarvoor nodig is.

Tweede fase in 2021

De invulling van de tweede fase wordt in overleg met de betreffende verenigingen nog nader ingevuld.
In totaal heeft de gemeente 4 mln euro beschikbaar voor kwaliteitsverbetering van de sportaccommodaties. Die verbetering is opgenomen in het bestuursprogramma Ruimte om te doen. De gemeenteraad besloot in 2018 om hiervoor vijf jaar lang, jaarlijks geld te reserveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio