20 C
De Bilt

Geeser zorgcoöperatie Nei Naoberschap deelt kennis

Gees – Vanmiddag nam Hennie Kuipers het boekje ‘Zo kuj ’t ok doen’ in ontvangst uit de handen van wethouder Joop Brink. Als dorpsbewoner van Gees en bestuurslid van zorgcoöperatie Nei Naoberschap, was Hennie betrokken bij de totstandkoming van het boekje. Het boekje is vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen die is geïnteresseerd in het oprichten en runnen van een zorgcoöperatie in de eigen wijk of het eigen dorp. Wie inspiratie wil opdoen kan het boekje opvragen bij de gemeente Coevorden en bij Nei Naoberschap. Dat kunnen inwoners van de gemeente Coevorden zijn, maar ook iedereen die buiten de gemeente Coevorden woont.


Wethouder Joop Brink sprak zijn waardering uit voor de manier waarop de dorpsbewoners dit samen tot stand hebben gebracht. ‘Ik kan mij nog herinneren dat het groepje dorpsbewoners dat destijds het initiatief nam, bewust geen beroep deed op hulp van de gemeente omdat zij dit op hun eigen manier zelfstandig wilden opzetten. Dat is mij goed bijgebleven en een mooi streven. Maar als het écht nodig is kunnen inwoners een beroep doen op de gemeente’, aldus de wethouder.

Zorgcoöperatie

De bestuursleden van Nei Naoberschap willen graag hun kennis delen en zijn blij met de uitgave van het inspiratieboekje. Nei Naoberschap werd in 2016 opgericht door dorpsbewoners van Gees. De zorgcoöperatie speelt in op de veranderende zorg. Daarbij wordt en beroep gedaan op het aloude naoberschap-principe dat in Gees nog volop aanwezig is. Het vragen en bieden van hulp is echter niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger, onder andere omdat de overheid veel taken heeft overgenomen die men vroeger onderling regelde. Door de veranderingen in de zorg wordt dit nu weer meer van ons verwacht. Mensen die hulp nodig hebben zullen vaker een beroep moeten doen op familie, buren of anderen uit hun omgeving. Daarom is, in samenwerking met de Vereniging Plaatselijk Belang Gees e.o Nei Naoberschap opgericht.

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Het doel van Nei Naoberschap is dat iedereen die dat wil, zolang mogelijk zelfstandig in Gees kan blijven wonen. Als daarbij hulp nodig is kan een beroep worden gedaan op Nei Naoberschap. Nei Naoberschap wil dit realiseren door de inzet van vrijwilligers, die naoberhulp verlenen in brede zin. Het is niet de bedoeling professionele zorg te verlenen.

Meer informatie

Het boekje is in te zien en te downloaden via de site van Nei Naoberschap en verkrijgbaar bij de gemeente Coevorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio