1.7 C
De Bilt
zaterdag, 23 november 2024

Losser heeft prijsuitreiking eerste Schatkamerpluym

Losser – Vandaag reikte wethouder Harry Nijhuis voor het eerst de Schatkamerpluym uit. Een prijs, die in het leven is geroepen als alternatief voor de cultuurprijs, is een waardering voor verborgen schatten van de gemeente Losser die meer aandacht verdienen en verder kunnen worden ontwikkeld. De eerste Schatkamerpluym is uitgereikt aan een trotse Cathelijne Grobbee van Camping Meuleman, die in korte tijd deze fraaie locatie nieuw leven heeft ingeblazen, met duurzame activiteiten voor jong en oud.

De prijs bestaat uit een kunstwerk, een glas-in-lood werk van kunstenares Ank Stumpel en een bedrag van 750 euro bedoeld om bestaande activiteiten te ondersteunen en nieuwe te helpen ontwikkelen.

Prijs is bevestiging van alle initiatieven

“Ik vind het een bevestiging van alle initiatieven die plaatsvinden binnen de gemeente Losser dat er 10 kandidaten zijn aangemeld voor deze prijs. Dat geeft aan dat er veel energie zit op het gebied van cultuur en toerisme. Heel mooi is het om te zien dat een nieuwe ondernemer deze prijs gewonnen heeft. Cathelijne Grobbee heeft in een paar jaar in de coronatijd Landgoed Camping Meuleman weer op een hoger plan gebracht. Zij heeft ook lef getoond door een weg in te slaan wars van het huidige digitale tijdperk.

Gebouwen zijn duurzaam opgeknapt, er is beperkt wifi, natuurbeleving voor jong en oud, cultuur en respect en bewustzijn voor de natuur. En het resultaat mag er zijn, een echte landgoedcamping met veel activiteiten die door de gasten bijzonder wordt gewaardeerd. Ik dank de jury van harte voor hun moeilijke werk, zoals gezegd er waren 10 kandidaten ieder met een eigen inbreng en toegevoegde waarde aan onze schatkamer,” aldus wethouder Harry Nijhuis.

Top 3 en juryrapporten

Uiteindelijk is er een top drie samengesteld van initiatieven die een prijs hebben gewonnen

Op plaats 1 Camping Meuleman – Cathelijne Grobbee

Uit het juryrapport –

Cathelijne vindt de tijd en motivatie om tijdens het gehele vakantieseizoen haar gasten kennis te laten maken met de natuur, duurzaamheid/ bewustwording, (im)materieel erfgoed en cultuur. Ze doet dit met enthousiasme dat overslaat op haar gasten.

Kortom, ze is zowel toeristisch ondernemer, cultuur verspreider en maatschappelijk betrokken en zet daarmee Losser inderdaad op de kaart. Waar kom je dit tegen? Eenheid met de natuur, er naar kijken, in leven, beschermen en leren waarderen. Even weg uit het digitale tijdperk. Hier gaat iets moois groeien. Dit moet gezien worden. Dit moet een aanjager zijn voor meer projecten. Denk aan sport en cultuur. Vanuit een basis opbouwen en verbreden. Een kweekvijver voor talenten in de natuur. We kunnen hier vaststellen dat toerisme, cultuur en ondernemerschap samenkomen en bij deze ondernemer, die borrelt van de ideeën, goed zijn belegd.

Nummer 2 – Lutterzand Literair

Een uniek evenement. De organisatie maakt breed verbinding om het voor iedereen een interessante beleving te laten zijn. Een prachtig tweedaags evenement waarmee de organisatie haar doelstelling behaalt om inwoners van Losser en omliggende gemeenten te laten proeven aan literatuur, natuur en erfgoed. Een bijzonder evenement waar Twente en onze gemeente mee gepromoot wordt. Dit festival kan met name een verborgen schat van de gemeente Losser worden genoemd. Dorine Holman is de organisator en promotor van Lutterzand Literair (schrijvers aan de Dinkel) en heeft laten zien vanuit ondernemerschap een rol te kunnen vervullen op het terrein van verbinding, marketing met een strategische invalshoek, vernieuwing en communicatie.

Kortom een uitstekende kandidaat voor de Schatkamerpluym.

Gedeelde derde plaats – De Boerenmarkt in Losser

De organisatie zorgt van april tot en met oktober maandelijks voor dat er een boerenmarkt is met steeds een ander thema. Dat vraagt om inspiratie en enthousiasme. Met maandelijks nieuwe deelnemers, waardoor bezoekers elke maand kennis kan maken met nieuwe (streek)producten. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat de bezoekers steeds terugkomen.

Heeft veel potentie en krijgt een eigen (ons) gezicht in Losser. Wat eerst als een bedreiging gezien werd door de ondernemers, is nu een aanvulling en als het er niet is, een gemis. Koopstromen trekken naar Losser en gezonde biologische voeding wordt gepromoot. Kleine bedrijven krijgen een podium. Net als cultuur. Heeft veel kruisbestuivingen en heeft de potentie het verenigingsleven verder samen te brengen. Toeristische aanjager tot bezoek.

Gedeelde derde plaats – Het Lossers Kunstcollectief

Het Lossers Kunstcollectief vervult al jaren een belangrijke functie in de gemeente Losser.

Allerlei vormen van kunst komen hier samen en een inspirerende plek van ontmoeting is hiermee vanwege het open karakter van het atelier gerealiseerd. Het collectief biedt ook een mooie manier om sociale contacten te leggen. Met het organiseren van verschillende workshops en lezingen kunnen bezoekers ook kennismaken met diverse kunstuitingen zoals schilderen, glas in lood, fotografie enz. Enorm wordt gewaardeerd waar het collectief voor staat in relatie met een promotie richting een groter publiek. Kortom een geweldige activiteit die door vrijwilligers wordt gerund. Het collectief maakt kunst maken laagdrempelig en zorgt ervoor dat kunst maken voor elke beurs mogelijk is.

Jury

Een onafhankelijke jury heeft zich gebogen over de aanmelding en punten en beargumentering aangedragen. Uit de totaaloptelling is Camping Meuleman, Cathelijne Grobbee als eindwinnaar naar voren gekomen. De jury bestond uit: Dick Grovenstein, Henri Brookhuis, Evelien Fokkink, Sietse Smit en Gerald ten Thij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio