Oosterwolde – In het Friese Oosterwolde gaan zes partijen de mogelijkheden onderzoeken om duurzaam geproduceerde elektriciteit om te zetten in groene waterstof. Dat kan met een waterstofinstallatie. Het voordeel van zo’n installatie is dat zonnepaneelparken ook kunnen liggen op plekken waar het elektriciteitsnet niet goed genoeg is om alle elektriciteit te verwerken.
Duurzaam geproduceerde elektriciteit
Er komen steeds meer grote zonneparken die vooral in landelijke gebieden liggen. Juist op deze plekken liggen de dunste kabels en is het elektriciteitsnetwerk dus niet gemaakt voor grootschalig aanbod. Een waterstofinstallatie zet elektriciteit om in waterstofgas. Daarmee gaat de elektriciteit niet over het elektriciteitsnetwerk en wordt dit netwerk dus ontzien. Door de aanwezigheid van veel duurzame elektriciteit kan in de toekomst de prijs van elektriciteit zo laag worden dat opslag of omzetting naar een andere energievorm interessant is voor bedrijven.
Betrokken partijen zijn netwerkbedrijf Alliander, ontwikkelaar van zonneparken GroenLeven, industrieterrein Ecomunitypark, de gemeente Ooststellingwerf, energiebedrijf Holthausen en netwerk- en kenniscoalitie New Energy Coalition.