8.5 C
De Bilt

Lancering campagne Peuteropvang om gebruik ervan op Goeree-Overflakkee aan te moedigen

“Iéder kind verdient een kansrijke start!” Met die woorden lanceerde wethouder Berend Jan Bruggeman de campagne en rondde donderdag 7 september zijn toespraak bij peuteropvangaanbieder Het Kinderpaleis in Middelharnis enthousiast af. Na enkele maanden voorbereidend werk werd daar in het bijzijn van een breed netwerk van betrokken, lokale partijen een campagne rond peuteropvang gelanceerd.

In de campagne – met de slogan ‘Spelenderwijs je kind voorbereiden op de basisschool’ – dragen kinderopvangaanbieders, onderwijs én organisaties als gemeente en het Centrum voor Jeugd en Gezin de eerder gezamenlijk opgestelde kernboodschap uit: Peuteropvang is een belangrijke aanvulling op de opvoeding en ontwikkeling van uw kind. Daarnaast zorgt het voor een goede balans tussen werk en gezin. Kies daarom voor peuteropvang op Goeree-Overflakkee.

Peuteropvang is een ontwikkelinstrument

Wethouder Bruggeman vertelt dat peuteropvang nu nog vaak wordt gezien als arbeidsinstrument: het kind gaat vaak naar de opvang, omdat de ouder moet werken. “Peuteropvang is veel meer dan dat. Het is een ontwikkelinstrument. Het ondersteunt peuters in hun ontwikkeling en het is een goede voorbereiding op de basisschool. Ik ben blij met en trots op de campagne die we hier vandaag in Middelharnis lanceren. Er is achter de schermen veel werk verzet. Nu kunnen we op een actieve manier informatie verstrekken aan ouders.”

Onderzoek naar opvangwensen

In 2022 zette gemeente Goeree-Overflakkee, samen met kinderopvangorganisaties op het eiland, een onderzoek uit naar de opvangwensen van ouders met peuters (2 en 3 jaar). Tijdens dit onderzoek vonden interviews plaats. Ook is een online vragenlijst uitgezet onder ouders die op dat moment wel en geen gebruik maakten van peuteropvang. Bijna 150 ouders vulden de online vragenlijst in. Eén van de belangrijkste onderzoeksuitkomsten is dat de informatievoorziening over peuteropvang beter kan. Ouders weten vaak niet goed wat de mogelijkheden zijn én wat het nut van peuteropvang is.

Campagne

De resultaten van het onderzoek waren belangrijke ingrediënten voor de te ontwikkelen campagne. Zowel on- als offline wordt peuteropvang de komende periode onder de aandacht gebracht. Er is een speciale webpagina ingericht op de website van de gemeente (www.goeree-overflakkee.nl/peuteropvang) en er is de nodige zichtbaarheid op de socialmediakanalen van de betrokken partijen. Verder worden brochures en flyers verspreid om daarmee ouders op de hoogte te brengen van de waarde en mogelijkheden van peuteropvang op Goeree-Overflakkee.

Peuteropvang in elk dorp

Op Goeree-Overflakkee zijn verschillende aanbieders van peuteropvang met verschillende missies, visies en kernwaarden. Zo is er altijd een peuteropvangaanbieder die aansluit op de gewoontes van thuis. In alle dorpen is peuteropvang mogelijk. KidzEiland biedt op 15 locaties op het eiland peuteropvang aan. Kibeo heeft 6 reguliere locaties, er zijn 4 Wiedewei locaties (‘groene’ opvang) en er is 1 Elorah locatie (christelijk reformatorische peuteropvang). Daarnaast zijn er vestigingen van Het Kinderpaleis in Oude-Tonge en Middelharnis. Kinderopvang Flakkee heeft een locatie in Dirksland en Stichting Christelijke Peuterspeelzaal ‘Prinses Amalia’ heeft een locatie in Ouddorp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio