2.3 C
De Bilt

Meld u aan als vrijwilliger voor de buurtbus op Goeree-Overflakkee

Connexxion, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland begonnen april van dit jaar met de zoektocht naar enthousiaste vrijwilligers voor het besturen van de buurtbus. Met de buurtbus kunnen we de lijnen 135 en 138 in stand houden. Hierdoor blijven Ooltgensplaat, Achthuizen, Den Bommel, Stad aan ‘t Haringvliet, Nieuwe-Tonge en Herkingen bereikbaar met het openbaar vervoer (OV). In de afgelopen 2 maanden meldden al 16 enthousiaste vrijwilligers zich aan voor het buurtbusinitiatief. We hopen op nog meer aanmeldingen zodat er een ruime poule van vrijwilligers is.

Wethouder Feller vertelt dat het buurtbusinitiatief valt of staat met de inzet van vrijwilligers. “Fantastisch om te zien dat er al 16 aanmeldingen binnen zijn. De komende periode proberen we nog meer mensen te enthousiasmeren, zodat we op zoveel mogelijk vrijwilligers uitkomen. We kunnen dan een passende dienstregeling bieden voor lijn 135 en 138. Belangrijk voor de reiziger, maar ook prettig voor de vrijwilliger die deze rol in zijn of haar vrije tijd vervult. Het moet niet als een verplichting gaan voelen. Het plezier van en de waardering voor de vrijwillige chauffeurs moeten centraal staan. Dat vinden we écht belangrijk.”

Vaste dienstregeling blijft behouden door buurtbusinitiatief

Het afnemende aantal reizigers zorgt voor een financieel tekort bij vervoerbedrijf Connexxion. Het houdt de lijnen 135 en 138 nu nog met coronasteun van het Rijk overeind. Na 2022 stopt de steun van de Rijksoverheid. Connexxion kan op deze lijnen dan geen bussen meer laten rijden. Dit betekent dat ook op werkdagen overdag OV-op-Maat zal worden ingevoerd. Dan rijdt er geen OV meer volgens de dienstregeling, maar moet het vervoer voor aanvang van de reis gereserveerd worden (vraaggericht vervoer op afroep).

Een belbus oplossing dus eigenlijk. Scholierenlijn 635 blijft wél bestaan. Gemeente Goeree-Overflakkee wil het openbaar vervoer zoals we dat nu kennen zoveel mogelijk behouden. Het liefst in de vorm van een vaste bus met een vaste dienstregeling waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden. Dat is mogelijk met het opzetten van een buurtbus.

Meld u aan als vrijwilliger

Wilt u een buurtbus besturen en meehelpen aan het in stand houden van de lijnen 135 en 138? En wilt u de dorpen van gemeente Goeree-Overflakkee bereikbaar houden? Meld u zich dan aan via de website van gemeente Goeree-Overflakkee: www.goeree-overflakkee.nl/buurtbus.

Wat is een buurtbus?

De buurtbus is een kleinere bus voor 8 personen die volgens een vaste dienstregeling een vaste route rijdt. Buurtbussen rijden al in heel Nederland, vooral door dunbevolkte gebieden. Vrijwilligers zitten achter het stuur en dragen bij aan het verbinden van dorpskernen. De vrijwillige buschauffeur van de buurtbus moet in het bezit zijn van een rijbewijs B. Een groot rijbewijs is niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio