-0.6 C
De Bilt

Holocaustmonument Levenslicht op Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee Oplichtende én weer uitdovende stenen, als een ademhaling van licht. Dat is waar het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ uit bestaat. In meer dan 150 gemeenten in Nederland is eind januari het tijdelijke monument te vinden. Ook op Goeree-Overflakkee.

Vijfenzeventig jaar geleden werd op 27 januari concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In Nederland wordt die dag stilgestaan bij de 104.000 slachtoffers van de Holocaust. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Goeree-Overflakkee is van 23 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij het gemeentehuis in Middelharnis.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan gemeenten deelnemen van waaruit in oorlogstijd Joden, Roma of Sinti zijn weggevoerd. Ook uit Goeree-Overflakkee zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

uc?id=1r3ESuu PEQJjOu5TVShzaa5ZBY3k9waJ
Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

Locatie

De locatie in Middelharnis is zorgvuldig gekozen. Op de plek van het gemeentehuis was vroeger Station Middelharnis, van waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners naar Middelharnis-Havenhoofd werden gebracht om daar met de veerboot verder op transport te worden gezet. In de Tweede Wereldoorlog werden 63 Joodse inwoners van  het eiland weggevoerd.

Monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust.  Na de landelijke presentatie op 16 januari in Rotterdam verspreiden de stenen zich over het hele land.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Vier je Vrijheid 2020

Het monument is onderdeel van de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid. De aftrap van ‘Vier je vrijheid 2020’ was op 11 oktober 2019 met het vrijheidsconcert in recreatiecentrum De Staver met medewerking van het Orkest van de Koninklijke Landmacht. Het ‘zwaartepunt’ van dit themajaar ligt tussen 1 april en 9 mei 2020, met een veelheid aan activiteiten.

Onthulling Holocaustmonument

Op woensdag 22 januari om 8.30 uur wordt Levenslicht onthuld. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 2 februari.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio