13.8 C
De Bilt

Aparte campagne roept inwoners Borsele op om accu’s en batterijen in te leveren

Maandag 5 juni is de landelijke campagne DOE MAAR APART gestart. Doel van deze campagne is om mensen op te roepen om batterijen en producten met batterijen apart in te leveren. Dan kunnen de grondstoffen weer worden gerecycled en het helpt om branden te voorkomen. De gemeente Borsele doet ook mee aan deze campagne.

De laatste jaren is er een toename van 20% per jaar in het gebruik van oplaadbare lithiumbatterijen. Denk aan vapes, tandenborstels, smartphones en speelgoed. Ook in steeds meer producten zitten (kleine) batterijen. Bijvoorbeeld in sportkleding, muziekkaarten of warmtekussens. Voor mensen is het niet altijd duidelijk dat zo’n product ook apart ingeleverd moet worden.

Aparte campagne

Alle elektrische apparaten (met en zonder batterijen) en losse batterijen en accu’s moeten altijd apart ingeleverd worden zodat ze op een veilige manier gerecycled kunnen worden. Ook wordt de kans op branden bij afval- en recyclebedrijven verkleind. Een batterij is op zich niet gevaarlijk, maar wel als deze bijvoorbeeld in de vuilnisauto wordt vermorzeld. Dan kan deze spontaan ontbranden. Door een batterij of apparaat waar een batterij in zit apart in te leveren, blijft de batterij stabiel en kunnen de grondstoffen weer worden hergebruikt. Dat helpt weer bij het duurzamer maken van onze economie.

Doe maar apart

Om mensen op te roepen om batterijen apart in te leveren is op 5 juni de campagne “DOE MAAR APART” gestart. De landelijke radiospotjes zijn met opzet ‘een beetje apart’. In de spot is te horen hoe iemand op wel heel aparte wijze zijn spullen apart inlevert om de wereld een beetje beter te helpen maken.

Wethouder Weststrate: “de gemeente Borsele sluit zich graag aan bij deze campagne en ik roep de mensen op om inderdaad alles met een stekker of batterij altijd apart in te leveren. Dat mag overigens ook op de normale manier. Er zijn diverse punten waar batterijen ingeleverd kunnen worden en apparaten worden ingezameld bij de milieustraat.” Kijk voor inleverpunten en meer informatie op: www.doemaarapart.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio