-2.1 C
De Bilt

Bijenzwerm gespot? Bel een imker!

Goes – In de maanden mei t/m juli zwermen de bijen. Een imposant gezicht maar een bijenzwerm is geen reden tot paniek. De imkers van imkersvereniging de Bevelanden zijn er de laatste tijd behoorlijk druk mee om deze bijen nieuwe nestplaatsen te geven.

Bijenzwerm is indrukwekkend

Wie het wel eens heeft meegemaakt weet hoe indrukwekkend een bijenzwerm kan zijn. Tienduizenden bijen die tegelijk rondvliegen waardoor de lucht ‘zwart’ ziet. Toch is zo’n zwerm volstrekt ongevaarlijk als ze met rust gelaten wordt. Het is de natuurlijke manier van bijenvolken om zich te vermeerderen. Zo snel de temperatuur oploopt, ziet de koningin haar kans schoon en vertrekt met de helft van de bijen op zoek naar een nieuw onderkomen.

Tros bijen is een tussenstop

De bijen zwermen door de lucht en maken een tussenstop door zich in een “tros” te groeperen. Zo’n tros hangt er meestal een paar uur tot een paar dagen. Dat doen ze vaak aan een boom, in een struik, maar ook de dakrand of een lantarenpaal komt voor. Zodra ze een tros hebben gevormd, gaan verkenners op pad om een mogelijke nieuwe woonplaats te vinden. Dat kan een holle boom zijn, maar ook een schoorsteen of de spouw van uw woning. Geen ideale woonplaats voor de bij. Als ze daar uiteindelijk hun intrek nemen, kan het erg lastig zijn om ze daar vervolgens weer weg te halen.

Vraag hulp aan een imker

Afhankelijk van de locatie is zo’n tros meestal heel goed te “scheppen” door een imker. Imkers helpen daar graag bij en vertellen bovendien graag meer over hun vak en het belang van de bij en andere bestuivende insecten. In Nederland komen zo’n 361 verschillende soorten bijen voor, waarvan veel soorten met uitsterven bedreigd zijn.

Imkervereniging De Bevelanden

De imkersvereniging zet zich daarom ook in voor het verbeteren van de leefomgeving van alle bestuivende insecten en zoekt hiervoor samenwerkingen met onder andere burgers, scholen en overheden om initiatieven te ontplooien die de biodiversiteit bevorderen. Daarom moeten wij ook beter zorgen voor de bijen, vervang een tegel voor een bloeiende plant en als je een bijenzwerm ziet, bel een imker. Op de website van de imkersvereniging staan namen en nummers van verschillende imkers die graag helpen: http://goes.bijenhouders.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio