7.7 C
De Bilt

Bouw zonnepark van Wiskerke Onions begonnen

Wiskerke Onions is op 21 september jl. begonnen met de bouw van haar zonnepark aan de Kamperweg in Kruiningen. Met dit zonnepark, dat begin 2023 operationeel zou moeten zijn, draagt Wiskerke Onions bij aan verduurzaming van het eigen bedrijf en ook van de omgeving. De opgewekte stroom wordt gebruikt om het eigen bedrijf volledig te verduurzamen. De overige stroom en GVO’s (garanties van oorsprong) worden afgenomen door bedrijven uit de gehele uienketen. Van zaadleverancier tot supermarkt.

Op dit moment zijn de werkzaamheden in volle gang en begint het park steeds meer vorm te krijgen. De onderconstructies worden opgebouwd en er wordt gewerkt aan het leggen van kabels. Het leggen van de panelen start eveneens op korte termijn.

Maatschappelijk verantwoorde verduurzaming met oog voor omgeving en natuur

Het begon allemaal met het verduurzamen van het bedrijfsproces met restwarmte van buurman Lamb Weston/Meijer in 2018. Met deze restwarmte worden de uien gedroogd en de gebouwen verwarmd, hierdoor wordt geen aardgas meer verbruikt. Een volgende stap was eigenlijk als vanzelfsprekend het opwekken van duurzame stroom.
In de afgelopen jaren is gewerkt aan een plan voor een duurzaam en maatschappelijk verantwoord energiepark. Waarbij oog is voor omgeving en natuur. De locatie aan de Kamperweg, direct grenzend aan bedrijventerrein Nishoek, in eigen achtertuin en omgeven door hoogspanningslijnen, rijkswegen, een kanaal en een spoorweg, maakte het mogelijk om het zonnepark goed in te passen in de omgeving.

Zonnepark

Het zonnepark (24 MWp) is gelegen in een poldertje van circa 30 hectare. Het zonnepark heeft een oppervlakte van circa 15 hectare. De overige 15 hectare is ingericht als hoogwaardige landschappelijke inpassing met streekeigen beplanting, bloemenstroken voor bijen en vlinders, zoetwaterbuffers ten behoeve van de landbouw, een proeflocatie voor duurzame strokenteelt -zo mogelijk in combinatie met zonnepanelen- en zoetwaterirrigatie en een landgoed. Zodoende wordt ook gewerkt aan andere urgente opgaven om de biodiversiteit te versterken, landbouw te verduurzamen en lokaal te kunnen voorzien in voldoende zoet water. Een vorm van meervoudig ruimtegebruik.

Omgeving en inwoners profiteren mee

Een deel van de financiële opbrengsten wordt afgedragen naar een door de gemeente nog nader vorm te geven omgevingsfonds. Vanuit dit omgevingsfonds worden duurzame maatschappelijke initiatieven in Reimerswaal gesteund. Zodoende profiteren ook de omgeving en de inwoners mee.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio