9.4 C
De Bilt

Wethouder Witkam reikt energiebespaarbox uit

NieuwdorpFamilie van Netten zijn de eerste bewoners van de Prinses Margrietstraat in Nieuwdorp die vandaag een energiebespaarbox in ontvangst nam. Wethouder Witkam reikte deze persoonlijk aan hen uit. De gemeente wil van de Prinses Margrietstraat een klimaatstraat maken, als onderdeel van het Masterplan Nieuwdorp. De gemeenteraad heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Eind 2021 stelde de Provincie een subsidie van €100.000 beschikbaar voor de uitvoering van extra maatregelen om de klimaatstraat te realiseren. ‘Een van de dingen die we met het geld doen, is alle inwoners van de klimaatstraat voorzien van een energiebespaarbox. Het is belangrijk dat inwoners ook zelf aan de slag gaan’ aldus wethouder Witkam.

Gemeente Borsele start medio juni met werkzaamheden voor de herinrichting van de Prinses Margrietstraat in Nieuwdorp. Dit is de basis voor het realiseren van de klimaatstraat. Door de herinrichting wordt de straat bestand tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering.

De straat krijgt een goede afvoer van regenwater, klimaatbestendig groen dat beter bestand is tegen extra droge en extra natte periodes, klimaatbestendige bomen die geen zon wegnemen van zonnepanelen maar wel voor verkoeling zorgen, openbare verlichting met LED armaturen en plaatsen van laadvoorzieningen voor elektrische auto’s. Om een klimaatstraat te realiseren is er echter meer nodig. Dit gaat bijvoorbeeld ook over het vergroenen van de straat en tuinen, het verduurzamen van woningen en het treffen van energiebesparende maatregelen. Hier heeft de gemeente de hulp van bewoners hard bij nodig! Daarom biedt de gemeente alle bewoners van de Prinses Margrietstraat een energiebespaarbox aan.


Energiebespaarbox


In deze box zitten onder andere LED lampen, een doorvoerstekker met schakelaar, een tochtstrip, deurveren en een radiator ontluchtingssleutel. De energiebespaarbox bevat producten die je bewust maakt van je eigen energieverbruik en waarmee je je eigen energieverbruik kan controleren. Zo dragen deze producten bij om op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met duurzaamheid in een woning. De gemeente hoopt dat deze energieboxen voor bewoners een stimulans zijn om nog meer maatregelen te gaan treffen.


Tuinontwerpavond


Eind april organiseerde de Gemeente ook al een tuinontwerpavond voor bewoners van de Prinses Margrietstraat in het kader van de klimaatstraat. De aanwezigen konden onder begeleiding van een professionele tuinarchitect een schets laten maken van de voor- en achtertuin. Deze schets laat zien op welke manier bewoners hun eigen tuin klimaatbestendig kunnen inrichten. Ook gaf de architect tips en tricks over het vergroenen van de eigen tuin. Dit uiteraard in de hoop dat de bewoners ook daadwerkelijk aan de slag gaan met hun tuin.

De bewoners die echt werk maken van het vergroenen van hun tuin kunnen wat de wethouder betreft aanspraak maken op één boom/struik van de gemeente. Welke ten laste wordt gebracht van de eerder genoemde subsidie. Zo zorgt de gemeente samen met de bewoners voor een klimaatvriendelijke en duurzame Prinses Margrietstraat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio