12.7 C
De Bilt

Goese scholierenfilm geselecteerd voor Oekraïens Filmfestival

De korte film ‘Kun je wisselen‘, gemaakt met leerlingen van het Ostrea Lyceum in Goes, is officieel geselecteerd voor het Ukranian Dream Film Festival dat dit voorjaar plaatsvindt in Odessa, midden in oorlogsgebied.

De film, die in première ging op Film by the Sea, gaat over een school die verkocht wordt aan iemand ‘die er voorlopig even niks mee wil doen’. Overal komen bewakers te staan. Wc’s, snoepautomaten en water worden afgesloten, en een jonge leerling (Owen Kaat) probeert er met zijn klas achter te komen wat er aan de hand is.

Regisseur oud-leerling Goes Ostrea Lyceum

‘Een nieuwe eigenaar die het eten duurder maakt, lappen grond afpakt en het uitzicht verpest, dat zal voor Oekraïners een stuk anders klinken dan in de Zeeuwse zalen waar de film voor bedoeld was’, zegt Kees-Jan Mulder, regisseur van de film en oud-leerling van de Goese school. Hij is blij en vereerd met de selectie: ‘een groep filmliefhebbers in Odessa organiseert dit festival terwijl de bommen in het rondvliegen. Filmvertoningen om de burgers hoop te geven. Zo stoer om dat te doen en zo bijzonder om daar bij te zijn!’

De film werd met steun van de provincie gemaakt in het kader van Van wie is Zeeland, en was oorspronkelijk bedoeld om Zeeuwen met elkaar in gesprek te brengen over de huidige ruimte-crisis.

Mulder: ‘Die film gaat over dat we van alles willen: woningen, zonnepanelen, landbouwgrond, goede dijken. Maar voor al die dingen heb je grond nodig, of in ieder geval: ruimte. Als je maar één Zeeland hebt, wat is er dan écht nodig? Wie moeten er dan met elkaar gaan praten? Nu de film in Oekraïne gaat draaien besef ik nog weer meer hoe bijzonder het is dat we hier überhaupt met elkaar in gesprek kunnen, en mee kunnen beslissen. Dat is niet vanzelfsprekend.’

Owen Kaat, de Goese acteur die bekend werd van de Kameleon en met de serie ‘Zeven kleine criminelen’ een Gouden Kalf won, speelt in ‘Kun je wisselen?’ de leerling die ontdekt dat zijn school zonder overleg verkocht is. Ook cabaretière Katinka Polderman en acteur Bert Hana doen mee in de film.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio