13.1 C
De Bilt

Het Nederlandse Oesterseizoen 2019 – 2020 is officieel geopend in Yerseke

Yerseke – op 19 september zijn de eerste oesters van het nieuwe seizoen door oesterkweker Arjan van Vliet van de YE 95 opgevist uit de Oosterschelde. Deze eerste oesters zijn overhandigd aan mevrouw José van Egmond, burgemeester van de gemeente Reimerswaal en aan de heer Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland. Met deze handeling is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend.

Vanaf vandaag wordt er weer gevist op Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en op Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis). Traditioneel opent het seizoen in de maand september. “De kwaliteit van de oesters is nu uitstekend. Dat betekent dat ze de gewenste smaak en bite hebben”, zegt Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging.

Oesterseizoen

De oesterkwekers zijn blij dat het seizoen weer van start gaat. Gedurende het jaar hebben zij te maken met allerlei factoren die de kweek bevorderen of belemmeren. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging: “Er zijn voortdurend kansen en bedreigingen voor de sector. Waar in het verleden de oestervisser een nieuw rif opzocht wanneer de voorraad oesters was uitgeput, wordt vandaag de dag gezocht naar nieuwe kweekmethoden. Daarvoor hebben we de steun van overheid en natuurorganisaties hard nodig. Zodoende kunnen we ervoor te zorgen dat de oester als waardevol en veel gebruikt symbool uit Zeeland blijft bestaan”.

“Zo zal in de toekomst het kweken van oesters in de waterkolom steeds meer plaats vinden. Met deze nieuwe kweekmethode wordt geprobeerd om de oesterboorder te ontwijken. Afgelopen periode werd deze methode toegepast op een proefgebied van 10 ha. In totaal is er 150 ha tot 200 ha nodig om de methode voor de gehele sector toe te passen en het bestaansrecht van de oesterkwekers te garanderen. Allereerst is het van belang dat de sector kan aantonen dat de natuur door deze nieuwe methode niet verstoord wordt, voordat er mogelijkheden zijn om uit te breiden”, aldus Kees van Beveren.

Promotie

Met de opening van het nieuwe seizoen is ter promotie van de oesters de nieuwe website zeeuwseoesters.nl gelanceerd en heeft de sector een magazine uitgegeven met achtergrondverhalen, handige tips en recepten.

Centrum schelpdierenkweek- en handel

De opening van het oesterseizoen wordt gesteund door de gemeente Reimerswaal en de provincie Zeeland. Reimerswaal mag met het centrum van de oestervisserij Yerseke dé oestergemeente van Nederland genoemd worden en in de provincie Zeeland is de nationale en internationale handel in schaal- en schelpdieren niet weg te denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio