10.2 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Gemeente Hulst constateert blauwalg in vijver aan de Dullaertstraat

In het water van de vijver aan de Dullaertstraat in Hulst is blauwalg geconstateerd. Waterschap Scheldestromen en de gemeente Hulst adviseren om contact met het water te voorkomen. Ter plaatste plaatsen we waarschuwingsborden. Eind juli stelden we ook reeds Blauwalg vast in de Binnenvest en het water van de Nieuwe Bierkaai in Hulst.

Advies waterschap en gemeente Hulst

Het waterschap en de gemeente raden aan zorgvuldig te zijn. Vermijd onnodig contact met water waar blauwalg is vastgesteld. Ook honden kunnen beter niet zwemmen in water met blauwalgen. We adviseren ook om niet te vissen.

Contact met dit water

Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen, kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, adviseren we een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.

Overlast

Het water stinkt en ziet er vies uit. Met name de stank kan voor overlast zorgen.

Kenmerken blauwalg

De kenmerken van water waarin blauwalgen voorkomen zijn:

  • Het water zier er uit als groene soep.
  • Er is blauw schuim te zien.
  • Er heeft zich een drijflaag gevormd.
  • Het stinkt erg.

Bacterie met giftige stoffen

Bij water met deze kenmerken is de kans groot dat het om blauwalg gaat. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mens en dier ziek van kunnen worden. Blauwalg komt met name in zoet water voor. Verder vervolg
De weersomstandigheden van de afgelopen periode zijn ideaal geweest voor de ontwikkeling van algen. Her en der in het land doen zich momenteel dan ook vergelijkbare situaties voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio