15 C
De Bilt

Onderzoek naar mogelijkheden ondergronds 380 kV kabeltracé Zuid-Beveland, Provincie tevreden met deze stap

TenneT gaat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) onderzoeken of een ondergrondse 380 kV-verbinding op Zuid-Beveland voor het project 380 kV Zeeuws-Vlaanderen nettechnisch mogelijk is. De Provincie Zeeland is tevreden met deze stap en kijkt uit naar de resultaten van het onderzoek.

Gedeputeerde energie Jo-Annes de Bat zegt hierover: “In onze voorwaarden stellen we de harde eis ‘Geen nieuw bovengronds kabeltracé door de Zak van Zuid-Beveland en Kapelle-Reimerswaal’. TenneT hanteert het ‘bovengronds, tenzij’ principe, maar in een omgeving als deze waar zoveel energieprojecten spelen moéten we op zoek naar andere manieren, naar andere oplossingen om de leefbaarheid in het gebied te behouden. We zijn tevreden met de aankondiging van het onderzoek en kijken uit naar de resultaten.”

‘Bovengronds, tenzij’ principe

In de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) staat het principe van TenneT – bovengronds, tenzij –opgenomen. Dit principe heeft een technische reden. TenneT schrijft hierover: “Alleen in gebieden met een bijzonder complexe omgeving, met name voor kortere trajecten waar inpassing bovengronds vrijwel onmogelijk is, kan ondergrondse aanleg worden overwogen. Ondergrondse 380 kV-kabels hebben veel nadelen die effect hebben op de leveringszekerheid. Daarom zijn we zeer terughoudend in het toepassen van ondergrondse wisselstroomkabels op 380 kV-spanningsniveau.”

Gedeputeerde Dick van der Velde

“Inwoners maken zich zorgen om de aantasting van hun gebied. Door stapeling van grote (toekomstige) energieprojecten is er sprake van de komst van een nieuwe hoogspanningsverbinding. Dit zou uiteindelijk betekenen dat Borsele aan drie zijdes door hoogspanningsverbindingen wordt omringd. Deze stap toont aan dat de impact op de ruimtelijke omgeving door EZK serieus wordt genomen. De resultaten van het onderzoek én de vervolgstappen wachten we af”, aldus gedeputeerde ruimtelijke ordening Dick van der Velde.

Onderzoek naar kort landtracé

De komende periode gaat TenneT de nettechnische berekeningen uitvoeren voor een kort landtracé van ongeveer 3 à 4 kilometer. Als het nettechnisch mogelijk is, moet er vervolgens nader onderzoek gedaan worden naar de uitvoerbaarheid en de impact op ruimte en leefomgeving. Verder schrijft TenneT: “Het feit dat we een berekening gaan uitvoeren, betekent daarmee dus niet automatisch dat de verbinding ook daadwerkelijk ondergronds kan worden aangelegd.”

Meer informatie leest u op: Onderzoek naar mogelijkheden ondergronds 380 kV-kabeltracé op Zuid-Beveland (tennet.eu).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio