12.6 C
De Bilt

Gemeente Reimerswaal past Wet voorkeursrecht gemeenten toe voor woningbouw en bedrijventerreinen

Burgemeester en wethouders hebben besloten om vijf gebieden in de gemeente Reimerswaal aan te wijzen waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is. Dat betekent dat de eigenaar van de aangewezen gronden niet meer mag verkopen aan wie hij of zij wil, maar de grond eerst aan de gemeente moet aanbieden.

Wethouder Both: “Met de aanwijzing van deze gebieden, verstevigt de gemeente haar positie op de grondmarkt. Zo kunnen we ook daadwerkelijke voorzien in de behoefte aan woningen en bedrijventerreinen de komende 10 jaar”.

Grond nodig om nieuwe woningen te kunnen bouwen en bedrijven te laten uitbreiden

De gemeente Reimerswaal wil de komende 10 jaar 1000 nieuwe woningen bouwen. Verder bestaat er onder de plaatselijke ondernemers veel belangstelling voor extra bedrijventerreinen. De gemeente heeft zelf te weinig gronden in eigendom om daarin te voorzien. Wethouder Both: “eigendom van grond is voor de gemeente de basis om de ruimtelijke doelstellingen te realiseren. “Ik benadruk dat het gebruik van de Wet voorkeursrecht alleen van toepassing is bij vrijwillige verkoop. Maar als iemand wil verkopen, dan heeft de gemeente in principe belangstelling”.

Enkele tientallen eigenaren hebben inmiddels een brief ontvangen waarin is medegedeeld dat voor hun perceel een voorkeursrecht is vastgelegd.

Definitief besluit door gemeenteraad op 11 juli a.s.

De aanwijzing die door burgemeester en wethouders is gedaan heeft een voorlopig karakter. Het is de bedoeling dat de raad op 11 juli aanstaande het voorkeursrecht definitief vaststelt. Eigenaren kunnen een zienswijze indienen bij de gemeenteraad of eventueel bezwaar maken. De raad neemt een beslissing hierover op 11 juli aanstaande.

Locaties Wet voorkeursrecht gemeenten ten behoeve van woningbouw:

  • gebied Deurloohoek in Yerseke
  • gebied tussen de Langeweg en Achterwegje in Kruiningen
    Wet voorkeursrecht gemeenten ten behoeve van bedrijventerrein:
  • gebied ten zuiden van Olzendepolder in Yerseke
  • gebied ten oosten van Nishoek in Kruiningen
  • gebied omgeving De Poort in Rilland

Kaartje

Op het kaartje hieronder zijn de betreffende gebieden aangegeven. Blauw is bedrijventerrein en rood is woningbouw.

Kaartje voorkeursrecht
Kaartje voorkeursrecht – Beeld: gemeente Reimerswaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio