7.7 C
De Bilt

Schouwen-Duiveland wint het NK Tegelwippen van Tholen: groen krijgt steeds meer ruimte

Schouwen-Duiveland – De gemeente Schouwen-Duiveland is winnaar van het NK Tegelwippen van de derby tegen de gemeente Tholen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ heeft Schouwen-Duiveland zich vanaf juni dit jaar ingezet voor een groenere gemeente. De overwinning is een mooie verdienste van iedereen op het eiland die met elkaar ruim 18.361 tegels hebben gewipt. Ankie Smit, wethouder Milieu van Schouwen-Duiveland nam de prijs van Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME SD) in ontvangst. Dat was een tegel met daarop de toepasselijke tekst: “Wippen is belangrijker dan winnen.”

Schouwen-Duiveland

De wethouder is blij met de eerste prijs in Zeeland. Schouwen-Duiveland staat in haar klassement op de elfde plaats. Smit benadrukt dat de gemeente dan ook flink haar best heeft gedaan. Aldus Ankie Smit: “Ik ben heel blij, dit betekent dat we weer een stukje vergroend zijn op het eiland. In de communicatie hebben we er veel aandacht aan besteed, vanuit de gemeente reed er een Tegeltaxi die de tegels gratis ophaalde.” En dat klopt, de Tegeltaxi heeft in totaal zo’n 24.000 kilo tegels opgehaald voor dit NK. De gemeente en NME SD bedanken iedereen die met spade en al in zijn of haar tuin heeft gestaan. We hebben gewonnen, maar gaan zeker door met het vergroenen van onze gemeente!

Het NK Tegelwippen werd voor het derde jaar op rij georganiseerd. De competitie bewijst wederom dat het niet alleen een ludieke strijd is, maar ook daadwerkelijk vergroening oplevert. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten: heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. In totaal zijn in Nederlands 2.814.011 tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden!

Minder steen, meer groen: veel impact

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden volgens Wageningen University & Research: groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie.

En, omdat groen zorgt voor een prettige leefomgeving, helpt het bedrijven bij het aantrekken van talent. Kortom, groen in onze nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde.

Cijfers NK Tegelwippen

  • In totaal werden in Nederland 2.818.011 gewipt
  • In Zeeland deden vijf gemeenten mee:
  • Schouwen-Duiveland 11e plek (landelijk) / 18.361 gewipte tegels / 542,29 tegel per inwoner (TPI)
  • Tholen op 18e plek / 8617 gewipte tegels/ 334,54 TPI
  • Terneuzen op 24e plek / 2581 gewipte tegels / 47,41 TPI
  • Goes op 46e plek / 2244 gewipte tegels / 58,93 TPI
  • Borsele 58e plek / 483 gewipte tegels / 21,24 TPI
spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio