15.1 C
De Bilt

Van speelmaatjes naar vriendschap voor het leven

Goes – Een kleine glimlach kan het begin zijn van een mooie vriendschap. Vriendschap is iets moois en waardevols en dat mag gevierd worden. Daarom viert Kibeo deze week de ‘Vriendjesweek’. De kinderen staat een week vol toffe activiteiten met het thema ‘vriendschap’ te wachten. Naast het maken van een hoop plezier, ontwikkelen de kinderen ook hun sociaal-emotionele vaardigheden. En wie weet ontstaan er deze week ook wel vriendschappen voor het leven.

Activiteiten zijn gericht op vriendschappen sluiten

Tijdens de vriendjesweek krijgen kinderen activiteiten aangeboden die passen bij hun leeftijd. Van Kiekeboe tot samen schilderen en verstoppertje spelen. Alle activiteiten zijn deze week gericht op het maken van vriendjes. Kiekeboe is voor de meeste mensen een heel bekend spel en leert de allerjongsten al plezier maken met elkaar. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het spelletje al op jonge leeftijd kan bijdragen aan het ontwikkelen van een gevoel voor humor. Iets wat op latere leeftijd vaak gebruikt wordt om vriendschappen te sluiten.

Ook tijdens samen schilderen maken kinderen samen plezier, maar leren daarnaast ook samenwerken. Een vaardigheid die ook weer terugkomt tijdens het spelen van verstoppertje. Tijdens dit spel is het belangrijk dat je elkaar juist helpt zodat je niet gevonden wordt. Tijdens de activiteiten zijn de kinderen volop met elkaar aan het babbelen, waarmee ze als bonus ook hun taal ontwikkelen!

Vriendschappen helpen kinderen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden

Vriendschappen spelen een grote rol in het leven van kinderen. Ze helpen kinderen bij het leren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van een eigen identiteit. Daarnaast biedt een vriendschap emotionele en cognitieve steun en is het een goede oefening voor latere relaties.

Een kind heeft van nature al behoefte aan contact met andere kinderen. Zo kijken en lachen baby’s naar elkaar en ontdekken ze dat hun lach vaak beantwoord wordt met een lach van de ander. Als ze iets ouder zijn, gaan ze elkaars geluiden herhalen en gezichtsuitdrukkingen nadoen. Naarmate kinderen ouder worden, gaat dit steeds verder. Ze zoeken verbinding met andere kinderen die dezelfde dingen leuk vinden. Een kind dat van voetbal houdt, heeft eerder een vriendje die ook van voetbal houdt dan een vriendje met een andere hobby. In de leeftijd dat kinderen naar school gaan, beginnen ze ook meer medeleven te tonen naar hun vriendjes. Zoals elkaar troosten en opvrolijken.

Op deze manier leggen kinderen de basis voor hun toekomstige relaties en oefenen ze met het sluiten van vriendschappen. Een mooie vaardigheid waar ze de rest van hun leven plezier van hebben. En soms is een speelmaatje dat je kent van de kinderopvang over 30 jaar nog steeds je beste vriend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio