10.6 C
De Bilt

Veranderingen afvalinzameling in de gemeente Goes in 2023

Als de gemeenteraad akkoord gaat, verandert de afvalinzameling in de gemeente Goes in 2023. Het restafval wordt dan vierwekelijks aan huis opgehaald, in plaats van tweewekelijks. Het PMD-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) haalt de gemeente vanaf 2023 op aan huis met doorzichtige zakken die de gemeente verstrekt. Op dit moment brengen inwoners het PMD-afval zelf naar ondergrondse containers. De gemeenteraad neemt in november een besluit.

Andere afvalinzameling

Afval scheiden in Goes gaat steeds beter. De container voor restafval staat steeds minder vaak aan de straat. Daarom ziet de gemeente kansen om in 2023 de afvalinzameling te veranderen. Op deze manier wil de gemeente ook de landelijke doelstelling van 100 kilo restafval per inwoner per jaar halen. In 2021 was dit nog 175 kilo per inwoner, in het eerste half jaar van 2022 is dit 80 kilo per inwoner.

Restafval vierwekelijks

De grijze container in Goes staat gemiddeld 13 keer per jaar aan straat, terwijl de vuilniswagen nog 26 keer per jaar rijdt. Voor de huishoudens die al goed scheiden zal vierwekelijks ophalen daarom naar verwachting weinig verschil maken met de nieuwe afvalinzameling. Voor de inwoners die (nog) niet optimaal afval scheiden is het vierwekelijks inzamelen een extra stimulans. Het diftar principe (betalen per lediging) blijft behouden. In december 2021 vroeg de gemeente via een vragenlijst naar de mening over verschillende opties voor afvalinzameling.

Vierwekelijks inzamelen van het restafval had bij de grootste groep de voorkeur. Als tegemoetkoming in service kunnen huishoudens met babyluiers gebruik maken van bestaande ondergrondse containers voor het restafval. Dit kan met een afvalpas met het diftar principe. Voor huishoudens die vanwege bepaalde omstandigheden afval niet kunnen scheiden wordt maatwerk toegepast. De huidige regeling voor het medisch afval blijft zoals het is: een gratis extra voorziening en vaste afvalstoffenheffing.

PMD-afval ophalen aan huis

Per 2023 haalt de gemeente het PMD-afval eens per twee weken op aan huis met plastic zakken die de gemeente verstrekt. Deze verandering voert de gemeente in, omdat de kwaliteit van het PMD-afval omhoog moet. Die is nu niet goed genoeg, omdat er soms restafval in de ondergrondse container voor het PMD-afval wordt gegooid. Hierdoor vervuilt het PMD-afval en kan het afgekeurd worden voor recycling.

In de binnenstad en bij flats en appartementen blijft de situatie zoals die is. Hier brengen inwoners vanwege de beperkte ruimte al het afval naar ondergrondse containers in de buurt. Ook behouden we de PMD- containers bij de supermarkten voorlopig als extra servicepunten.

De gemeente vertrouwt erop dat de inzet van de inwoners zo goed blijft als de afgelopen jaren en dat zij het afval goed blijven scheiden. Minder restafval is namelijk hard nodig, omdat het verbranden erg vervuilend en duur is. Bovendien zorgt goed afval scheiden voor schonere afvalstromen die hergebruikt kunnen worden tot nieuwe producten. Als de gemeenteraad akkoord is, ontvangen alle inwoner in de gemeente Goes eind 2022 informatie over de veranderingen. Ook worden voor 1 januari de PMD-zakken aan huis verstrekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio