8.9 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Week van de Jonge Mantelzorger: niet te missen!

Borssele – VrijwilligersHuis Borsele sluit van 1 tot en met 7 juni aan bij de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger. Het thema van deze week is: Niet te missen. We vragen aandacht voor onze jonge Borselse mantelzorgers, zodat zij in beeld zijn bij scholen, professionals en inwoners van onze gemeente. Ook moedigen we jonge mantelzorgers aan over de zorg te praten.

Signaalkaarten

In de voorgaande weken deelden we op de middelbare- en basisscholen in de regio signaalkaarten uit aan zorgcoördinatoren, leerplichtambtenaren en docenten. Hierop zie je hoe je (over)belasting van jonge mantelzorgers signaleert en welke initiatieven je kunt nemen om dit aan te pakken. We moedigen hen daarnaast aan om contact op te nemen met het VrijwilligersHuis. Samen zoeken we een oplossing om de jonge mantelzorger en het gezin te ondersteunen.

Wat zijn jonge mantelzorgers?

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren (van zes tot vierentwintig jaar) in Nederland groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren deze jongeren als normaal en het geeft ook voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Gevolgen zorgsituatie

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie op een vroege leeftijd. Het is daarom goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ondersteuning voor jonge mantelzorgers

De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken. Woon je in de gemeente Borsele, dan kun je bij het VrijwilligersHuis terecht voor een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning. Samen kunnen we zoeken naar een oplossing voor de vraag die jij hebt. Ook kun je je op de website van het Vrijwilligershuis registreren als mantelzorger. We houden je dan op de hoogte van activiteiten en bijeenkomsten voor mantelzorgers. Wie zich registreert rondom de week van de Jonge Mantelzorger krijgt een cadeaubon. Meer informatie is te vinden op onze website www.vrijwilligershuis.nl. Je kunt ons ook bereiken via 0113-311999 of info@vrijwilligershuis.nl.

Ervaringsverhaal jonge mantelzorger

Margreeth van der Schoor uit ’s-Gravenpolder is een jonge mantelzorger. Zij vertelde ons haar verhaal. Haar moeder heeft een aangeboren, progressieve ziekte en zit in een rolstoel. ,,Ik ben jong verantwoordelijk geworden. Mijn moeder rust bijvoorbeeld ’s middags tot drie uur, dan wil ze rond die tijd ook naar het toilet. Dan kan ik het niet maken om van 1 tot 5 weg te zijn, want dan heeft ze mijn hulp nodig. Inderdaad, de zorg drukt wel een stempel op mijn leven. Maar hoe mooi is het om voor je moeder te mogen zorgen?” De rest van haar verhaal lees je op onze website www.vrijwilligershuis.nl

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio