17.8 C
De Bilt

16 geselecteerde projecten geven gezicht aan culturele vernieuwing

‘Sinking Cities on tour: Gouda, Jakarta, Venetië’: dit multimediale project van Cynthia Boll en Stephanie Bakker over ‘zinkende steden’ laat de impact zien van bodemdaling en klimaatverandering. Het is 1 van de 16 (nieuwe) culturele projecten die voor subsidies van de gemeente Gouda zijn geselecteerd. De expositie van Cynthia Boll en Stephanie Bakker zal in 2025 te zien zijn in Cultuurhuis Garenspinnerij.

projecten

Voor deze tweede ronde van de subsidieregeling ‘Cultuur: Innovatie & Ontwikkeling’ beoordeelde de adviescommissie (3 deskundigen uit de culturele wereld met een professionele en/of persoonlijke link met Gouda) 41 aanvragen. De 16 gehonoreerde aanvragen op het gebied van film, muziek en beeldende kunst werden ingediend door zowel individuele makers als professionele culturele instellingen en amateurkunstorganisaties. De gemeente geeft met deze toekenningen een impuls aan de vernieuwing en ontwikkeling van de lokale culturele sector. Het subsidiebedrag van 240.000 euro wordt hiermee in z’n geheel besteed. Voor de eerste ronde in 2023 waren eerder al 21 projecten geselecteerd.

“Cultuur beroert en ontroert, daagt mensen uit verder te denken en draagt bij aan begrip. Cultuur is dan ook een belangrijk middel voor het stimuleren van verbinding”, zegt cultuurwethouder Thierry van Vugt. “Ik ben dan ook ontzettend trots op het niveau van de door de adviescommissie geselecteerde projecten. Ze dragen bij aan een bruisende stad en aan de culturele vernieuwing van Gouda”.

Waarde voor de stad

Een aantal projecten sprong er extra uit dankzij het vernieuwende karakter en de waarde voor de stad; zoals ‘Sinking Cities on tour’, als ook het filmproject OEDI van de jonge filmmaker Iris Kroes en de Goudse schrijver en regisseur Sam Bulk. De film vertelt het cultuur-overstijgende verhaal van een jongetje op zoek naar het ‘thuisgevoel’. Bijzonder is ook het vervolg van het Goudse Pianofestival.

De eerste editie vond afgelopen januari plaats en werd toen door initiatiefnemer Mieke Verduijn op eigen kracht georganiseerd. Nu wordt met subsidie van de gemeente het programma uitgebreid met onder meer educatieve concerten voor basisschoolklassen en mini-masterclasses. Ook trekt het project de wijken in en worden er op nieuwe locaties, waaronder winkelcentrum Bloemendaal, activiteiten georganiseerd. Het festival staat gepland voor 12 tot en met 15 februari 2025.

Volgens de adviescommissie onderscheiden de geselecteerde aanvragen zich vooral in cultureel/artistieke vernieuwing en aanpak. Zo laten zij ten opzichte van bestaande initiatieven en/of eerdere edities in de stad een duidelijke groei en ontwikkeling zien. Ook speelde de samenwerking met andere partijen een belangrijke rol bij de beoordeling.

Meer informatie, ook over toekomstige subsidieaanvragen, op www.gouda.nl/subsidiecultuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio