19.2 C
De Bilt

Alcohol- en lachgasgebruik onder minderjarigen baart zorgen

Reeuwijk – Burgemeester Christiaan van der Kamp maakt zich zorgen over het overmatige gebruik van alcohol en lachgas onder jongeren. Aanleiding is het sterk verhoogde aantal bekeuringen voor alcoholconsumptie en -bezit onder jongeren onder de achttien jaar tijdens Bruisend Reeuwijk dit jaar.

Alcohol en lachgas overmatig gebruikt

Het grote muziekevenement in Reeuwijk-Brug trekt jaarlijks veel publiek. Over het algemeen is Bruisend Reeuwijk dit jaar goed en veilig verlopen, zonder verstoringen in de openbare orde, vechtpartijen of noemenswaardige overtredingen. Toch maakt burgemeester Van der Kamp zich zorgen: “Buitengewoon Opsporingsambtenaren en beveiligers hebben tijdens het evenement overmatig gebruik van alcohol en lachgas geconstateerd onder jongeren. Niet alleen bij 18+’ers, maar ook bij jongeren onder de achttien jaar.”

Geschrokken van aantallen

Van der Kamp is geschrokken van de aantallen. “Die liegen er niet om: dit jaar zijn 59 bekeuringen uitgereikt voor het nuttigen of bij zich hebben van alcohol. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de dertig bekeuringen in 2018.” Zeventien van de 59 bekeuringen zijn uitgeschreven aan jongeren onder de zestien jaar, 42 bekeuringen gingen naar jongeren van zestien of zeventien jaar. Daarnaast zijn twee jongeren als gevolg van alcoholmisbruik in coma geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd voor acute medische hulp.

Onderzoek naar ventverbod lachgas

De bekeuringen zijn uitgeschreven ondanks goede afspraken met de organisatie over het niet schenken van alcohol aan minderjarigen. De afspraken zijn zorgvuldig nageleefd; gebleken is dat jongeren zelf alcohol of lachgas hebben meegenomen naar het evenement. “Ik neem deze situatie zeer serieus”, geeft Van der Kamp aan. “Wij zullen de ouders van deze jongeren persoonlijk informeren en in een aantal gevallen ook de hulp van Veilig Thuis voor het gezin inschakelen. Ook laat ik onderzoeken of een verbod op het venten van lachgas van toegevoegde waarde kan zijn.” Samen met bestaande preventiemaatregelen, zoals voorlichting, afspraken met sportverenigingen en boacontroles met mystery kids, moet dit bijdragen aan een veiliger situatie.

Ga in gesprek over alcohol en lachgas

Daarnaast roept de burgemeester ouders op om nadrukkelijk met hun kinderen in gesprek te gaan over de risico’s van alcohol en lachgas. “Dat doe ik vanuit de zorg om de gezondheid van de bezoekers en de veiligheid van het evenement. In de hoop dat in 2020 opnieuw een plezierig Bruisend Reeuwijk kan worden beleefd zonder levensbedreigende situaties”, aldus Van der Kamp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio