9.8 C
De Bilt

App ‘Nieuwerbrug 1672’ brengt oude schansen tot leven

Bodegraven/Reeuwijk – Voor de presentatie van de Time Switch app ‘Nieuwerbrug 1672’ reist burgemeester van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk op 12 oktober om 13.00 uur virtueel af naar het rampjaar. Iedereen kan die dag vanaf het Wierickehuis dezelfde reis maken. Daarna is het overal mogelijk via een smartphone of tablet.

Oude Hollandse Waterlinie

Nieuwerbrug lag in 1672 aan het front van de Oude Hollandse Waterlinie, die het Franse leger van koning Lodewijk XIV moest tegenhouden. Hier lagen twee schansen die onderdeel waren van het hoofdkwartier van prins Willem III.

Virtual Reality

Via een Virtual Reality bril kunt u op vier locaties terugreizen naar het jaar 1672. Kijk om u heen en zie hoe het er daar toen heeft uitgezien. De Rijn, de tolbrug en de dijken liggen nog op dezelfde plaats. Veel huizen en bomen in het dorp zijn neergehaald, omdat het uitzicht vanaf de twee schansen versperd werd. De ondergelopen polders stonden nog vol molens.

Bekijk op iedere locatie een filmpje, waarin gebeurtenissen uit die tijd tot leven komen. Op de tolbrug komen boeren in opstand tegen het onder water zetten van hun land, Prins Willem III ontvangt Engelse diplomaten in de ondergelopen polder, soldaten vervelen zich in het legerkampen en de kanonnen op de besneeuwde schansen kunnen het Franse leger niet tegenhouden.

Op reis in het Wierickehuis

In het kader van de Maand van de Geschiedenis is de app op 12 oktober voor iedereen te bekijken via een VR-bril. Dit kan tussen 12.00 en 17.00 uur bij het Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, Nieuwerbrug. Vanaf daar reist men af naar de vier locaties.

Nieuwerbrug 1672

De app ‘Nieuwerbrug 1672’ is ontwikkeld door Hoofdkwartier 1672 en The Missing Link. De app is financieel mogelijk gemaakt door de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Zelf downloaden

Kunt u er op 12 oktober niet bij zijn? Dan is het mogelijk de app te downloaden en dit avontuur te beleven op uw eigen telefoon of tablet. Ga hiervoor naar de App Store of Google Play en download ‘Nieuwerbrug 1672’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio