14 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Atletiekvereniging Gouda ondersteunt aanpak op verkeersveiligheid

Gouda – Atletiekvereniging (AV) Gouda sluit aan bij de groeiende groep organisaties die zich inzet voor verkeersveiligheid. Voorzitter George Henze heeft dit gisteren samen met wethouder Hilde Niezen van de gemeente Gouda bekend gemaakt.

Maak een punt van nul

Langs de baan van de vereniging is een bord geplaatst met het logo van de vereniging en de ondertekst ‘maakt een punt van nul’. De tekst verwijst naar de aanpak in Zuid-Holland die is gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid en het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer.

Sporters in het verkeer

Volgens cijfers uit de SportIndex van augustus 2021 van het NOC*NSF sporten 9,2 miljoen Nederlanders wekelijks.[1] Veel van die mensen reizen daarvoor naar een sportlocatie.
Op weg van en naar het sporten en tijdens het sporten op de weg kunnen er ongelukken gebeuren in het verkeer. Dat willen we zo veel mogelijk vermijden.

Iedereen moet veilig thuiskomen. Zeker ook na het sporten.

Veel ongevallen in het verkeer hebben te maken met gedrag en zouden met ander gedrag kunnen worden voorkomen. Denk eens aan de derde helft. Dat biertje na het sporten is gezellig, maar het gebeurt nog te vaak dat er na die paar biertjes gereden wordt.
En is iedereen altijd goed zichtbaar onderweg naar sport, of tijdens het sporten op de openbare weg?

AV Gouda ambassadeur verkeersveiligheid

AV Gouda mag zich vanaf gisteren officieel Ambassadeur Verkeersveiligheid noemen. Voorzitter George Henze vindt de betrokkenheid logisch: ”Onze atleten komen niet alleen naar de vereniging en zijn daardoor verkeersdeelnemer, een deel van onze activiteiten is buiten de baan en in het verkeer. Nul verkeersslachtoffers! AV Gouda gaat ervoor!”

Sportverenigingen die ambassadeur zijn voor Maak een punt van nul, besteden daar waar mogelijk in hun communicatie met de leden aandacht aan verkeersveilig gedrag en sluiten daarin aan bij de verschillende campagnes die er zijn zoals BOB, MONO en op dit moment de fietsverlichtingscampagne AAN.

Wethouder Hilde Niezen is blij met het initiatief van de vereniging en zegt: “Verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk. We werken daar met verschillende projecten hard aan in Gouda. De donkere wintermaanden zijn inmiddels van start. Het is altijd even wennen als je vanaf 17.00 uur je fietslamp weer aan moet zetten. Ik ben heel blij met dit soort acties die daar aandacht voor vragen.”

Actie AAN

Het ambassadeurschap van AV Gouda is ingeluid met een fietsverlichtingsactie. Op de locatie van de vereniging zijn alle atleten, die op de fiets aankwamen, opgevangen met een check van de verlichting. Fietsers met brandend licht kregen een compliment. De anderen werden gevraagd het licht voortaan aan te zetten of om het ter plekke te laten repareren door twee fietsenmakers van FietsNED.

Maak een punt van nul

Initiatiefnemer achter Maak een punt van nul is het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. Het ROV Zuid-Holland werkt met allerlei partijen samen om meer aandacht te vragen voor verkeersveilig gedrag.

In Zuid-Holland komen iedere dag 17 mensen niet veilig aan op hun bestemming door een verkeersongeval onderweg. De meesten lopen alleen letsel op, anderen overlijden als gevolg van het ongeluk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio