14.4 C
De Bilt

Bestuursakkoord Gouda nu ook in publieksversie

Eind juni presenteerden Goudse politieke partijen hun plannen voor 2022-2026 in het nieuwe bestuursakkoord ‘Geef Gouda Door!’. Nu is het aan het nieuwe college van burgemeester en wethouders om de plannen uit te gaan voeren. Vandaag, op de Dag van de Alfabetisering, presenteren wij de publieksversie van het akkoord. De plannen zijn daarmee nu ook te lezen in duidelijke, begrijpelijke taal voor iedereen.

Wethouder onderwijs Thierry van Vugt: “Er zijn goede en mooie plannen voor Gouda voor 2022 tot en met 2026. Het is natuurlijk erg belangrijk dat we goed aan inwoners uitleggen waar die plannen over gaan. Alle inwoners moeten in begrijpelijke taal kunnen lezen wat we als bestuur willen doen en bereiken. Zij zijn namelijk degenen waarvoor we het doen.”

Begrijpelijke taal in bestuursakkoord

Speciaal daarvoor heeft de gemeente nu een publieksversie gemaakt van het bestuursakkoord. Een versie zonder ingewikkelde woorden en beleidstaal, maar uitgelegd in duidelijke, begrijpelijke taal. De Dag van de Alfabetisering is de dag waarop via officiële rapporten bekend wordt gemaakt hoe het staat met de geletterdheid. Er zijn namelijk in Gouda, en eigenlijk overal in Nederland, nog steeds veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Daarom laat de Dag van de Alfabetisering zien hoe belangrijk begrijpelijke taal is, omdat iedereen mee moet kunnen doen in de Goudse samenleving.

Schrijfcoaches

Binnen de gemeente Gouda heeft duidelijke taal veel aandacht. Zo is een groot aantal medewerkers schrijfcoach. Zij helpen om onder andere brieven en e-mails aan inwoners makkelijker leesbaar te maken. Onderdeel van de plannen is ook dat het college veel geld vrijmaakt om inwoners te helpen met hun taal- en leesvaardigheden. Het Taalhuis bij de Bibliotheek speelt daarin een belangrijke rol.

De internationale Dag van de Alfabetisering is ook direct het startpunt voor de Week van het Lezen en Schrijven, waarbij er nog tot en met 15 september in het hele land extra aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid.

Lees de publiekversie van het bestuursakkoord hier: www.gouda.nl/publieksversiebestuursakkoord 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio