Landelijk Convenant Vroegsignalering door gemeente Bodegraven-Reeuwijk getekend

Wethouder Inge Nieuwenhuizen heeft namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk het Landelijk Convenant Vroegsignalering ondertekend. Hiermee maken we een start met het programma ‘Vroegsignalering’ in onze gemeente.

Vroegsignalering om erger te voorkomen

Gemeenten in Nederland hebben de verplichting om inwoners met schulden te helpen. Deze zorgplicht is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Sinds dit jaar is er een aanpassing deze wet gemaakt: naast het geven van hulp bij problematische schulden moeten wij als gemeente nu ook hulp bieden bij (vroege) signalen van vastelastenpartners (woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven) over betalingsachterstand(en). Dit noemen we vroegsignalering.

Vaak te laat met hulp zoeken uit schaamte

De ervaring is dat inwoners pas op een (te) laat moment aan de bel trekken bij de schuldhulpverlening. Dan zijn er vaak al grote schulden opgebouwd. Doordat vastelastenpartners voortaan vroeg een signaal naar ons als gemeente sturen, kunnen wij op basis hiervan een inwoner tijdig én proactief benaderen om hulp aan te bieden en (ergere) schulden voorkomen. We verminderen daarmee ook maatschappelijke kosten voor schuldhulpverlening en we zorgen ervoor dat schuldeisers hun geld eerder krijgen.

Samenwerking

Deelname aan het convenant betekent dat er een samenwerking is tussen de vastelastenpartners van huur, energie, drinkwater, zorgverzekeraars en de gemeente. De samenwerking houdt in dat de vastelastenpartners betalingsachterstanden bij het team Vroegsignalering van gemeente Bodegraven-Reeuwijk (via een systeem) melden. Daarop neemt het team actie in de vorm van een brief, telefoontje of huisbezoek. Hierin is het belangrijk dat de inwoner zelf de regie houdt; de inwoner bepaalt zelf of hij/zij de aangeboden hulp wil accepteren.

Zelf contact opnemen

Inwoners met betalingsachterstanden hoeven niet te wachten tot het team Vroegsignalering contact met hen opneemt. Zij kunnen ook nu al terecht voor hulp via: vroegsignalering@bodegraven-reeuwijk.nl of bij onze samenwerkingspartner VOTA (Vrijwillige Ondersteuning Thuis Administratie) via info@votad.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio