7.5 C
De Bilt

Duurzaamheidsmarkt Bodegraven-Reeuwijk: Lokale Samenwerking voor een Duurzamere Toekomst

De recente duurzaamheidsmarkt op het Raadhuisplein in Bodegraven was niet alleen een groot succes, maar ook een illustratie van de groeiende betrokkenheid binnen onze gemeenschap op het gebied van duurzaamheid.

Initiatieven van inwoners en ondernemers

Zo konden bezoekers bij drie kramen op het gebied van kleding zowel tweedehandskleding kopen alsook kleding ruilen. Kapotte spullen werden direct gerepareerd bij de kraam van het Repair Café, men kreeg verkoelende fairtrade smoothies en kon sedumdaken van dichtbij bewonderen. Ook een in 2024 nieuw te openen zero waste winkel was van de partij. Bij meerdere kramen kreeg men tips op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van de woning.

Duurzaamheidsmarkt

Ter plaatse recycleden bezoekers petflessen op de shredderfiets tot materiaal waar prachtige producten van gemaakt worden zoals kroonluchters. Bezoekers ruilden tegels in voor plantjes en leverden klein grof huishoudelijk afval in bij De Mobiele Milieustraat. Met een watertafel werd gedemonstreerd waarom het zo belangrijk is dat we onze omgeving vergroenen en wat er gebeurt als we dat niet doen. Wat het weer betreft stond deze zonnige editie van de duurzaamheidsmarkt in groot contrast met vorig jaar, die toen erg regenachtig was. Een teken aan de wand op het gebied van klimaatverandering.

Nieuw dit jaar was dat alle inwoners en lokale ondernemers vooraf de kans kregen om met een eigen initiatief actief deel te nemen aan de duurzaamheidsmarkt met een kraam. Via participatieplatform Denkmee Bodegraven-Reeuwijk konden geïnteresseerden zich in de aanloop naar de markt toe aanmelden. De inschrijvingen die pasten binnen de reikwijdte van de duurzaamheidsmarkt kregen een marktkraam toegewezen.

Uitreiking van De Groene Pluim

De duurzaamheidspluim die voorgaande jaren uitgereikt werd, had dit jaar een nieuw jasje en een nieuwe naam: De Groene Pluim. Het is een stimuleringsprijs voor organisaties met als doel deze organisaties op een positieve wijze te erkennen voor hun inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen. Wethouder Van den Heuvel reikte De Groene Pluim uit aan Elbert Wildemans van De Assembleurs.

uc?id=1Aczs8wiOSMSd8m DyW7UDceiYPvAM7Mu
Wethouder Van den Heuvel reikt De Groene Pluim uit aan Elbert Wildemans van De Assembleurs. Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

De Assembleurs is een sociale onderneming die passend werk in de industriële assemblage biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (assemblage is het proces van het samenstellen van onderdelen om een compleet product te creëren). “De Assembleurs heeft de afgelopen jaren een positieve bijdrage geleverd aan de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen zij met een duurzaam hart en kijken naar het voorkomen van afvalstromen en het hergebruiken van componenten,” gaf de jury aan.

Hoge betrokkenheid vanuit de gemeenschap

“Hoewel de gemeente het evenement organiseerde, was duidelijk te zien dat de lokale inwoners en ondernemers gedreven zijn om samen te werken aan een duurzame(re) toekomst,” aldus wethouder Van den Heuvel. We onderzoeken momenteel hoe we dit enthousiasme verder kunnen aanwakkeren, bijvoorbeeld door het creëren van een digitale marktplaats op participatieplatform Denkmee BodegravenReeuwijk waar initiatiefnemers elkaar kunnen vinden en samen kunnen werken aan duurzame initiatieven. Dit zou een plek kunnen zijn waar de betrokkenheid van onze gemeenschap versterkt wordt en de lokale samenwerking bevorderd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio