15.1 C
De Bilt

Duurzame dagen gestart door Wethouder Leferink in Waddinxveen

Waddinxveen De Duurzame Dagen in Waddinxveen zijn begonnen. Deze hele week staat in het teken van het thema duurzaamheid. Met verschillende bijeenkomsten en acties wordt er aandacht gevraagd voor duurzamer wonen, leven en werken. Wethouder duurzaamheid Brigitte Leferink trapt de week thuis af.

Alle onderdelen van duurzaamheid komen voorbij in deze week. Het is een week vol activiteiten voor en door Waddinxveners. Voor jong en oud. Wethouder Brigitte Leferink is trots op de samenwerkingen met inwoners en ondernemers in de stad: “De gemeente heeft het initiatief genomen om de Duurzame Dagen te organiseren. We hebben verschillende partijen uitgenodigd om samen te werken en het resultaat mag er zijn. Het is een bomvolle week met verschillende activiteiten geworden.”

Duurzaamheid is een breed thema tijdens de duurzame dagen

In Waddinxveen verdelen we het thema duurzaamheid in vier pijlers: energie opwekken, energie besparen, circulariteit en groen. Voor iedere pijler zijn er een of meerdere acties en activiteiten georganiseerd. “Deze dagen zijn er vooral ook om inwoners en ondernemers te informeren en bewust te maken van een duurzamer leven. Dat kan soms al heel makkelijk. Duurzamer leven is ook de verwarming een tandje lager zetten. Of zo min mogelijk voedsel verspillen. Dat laatste is iets waar ik zelf ook bewust mee bezig ben” vervolgt wethouder Leferink. “Maar we staan ook voor grotere opgaves. Zoals het opwekken van duurzame energie, daar kunnen inwoners zich ook over laten informeren tijdens de Duurzame Dagen.”

Duurzaamheid is ook afval goed scheiden

Wethouder Leferink geeft toe dat ze zelf soms ook moeite heeft met afval op de juiste manier scheiden: “Vooral met PMD-afval twijfel ik nog weleens. Dat vind ik persoonlijk altijd een lastige. Ik weet nu dat een pak yoghurt met resten erin niet bij PMD mag, die moet leeg zijn. Papier of karton mag er ook niet bij, dat is oud papier. Frisdrank- of shampooflessen mogen weer wel bij PMD-afval!” Op de vraag hoe de wethouder dat allemaal kan onthouden, heeft ze een simpel antwoord: “In de app of op website van Cyclus staat hier duidelijke uitleg over. Soms pak ik het er even bij, wanneer ik het niet zeker weet.”

Cyclus komt daarom naar Waddinxveen tijdens de Duurzame Dagen. In verschillende wijken geven ze tijdens de Duurzame Dagen uitleg over PMD-afval scheiden, strijden inwoners tegen elkaar en zijn er leuke prijzen te winnen. Ook de mobiele milieustraat van Cyclus reist mee door Waddinxveen. Daar kunnen inwoners tot een grote boodschappentas aan spullen gratis inleveren.

Informeren en inspireren

Wethouder Leferink sluit af: “Alle kleine beetjes helpen. Of je nu je afval bewuster gaat scheiden, energiebesparende maatregelen treft in je woning of je tuintegels vervangt voor bloemen en planten, alles helpt. Ik hoop dat veel inwoners en ondernemers in Waddinxveen zich deze week goed laten informeren en inspireren op dit brede thema.”

Meer informatie over de Duurzame Dagen en de actie van Cyclus kunt u vinden via www.waddinxveen.nl/duurzamedagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio