10.7 C
De Bilt

GGD Hollands Midden opent nieuwe testlocatie in Nieuwerkerk

Op dinsdag 4 januari 2022 opent de nieuwe testlocatie in Nieuwerkerk aan den IJssel haar deuren. De locatie is 7 dagen per week geopend van 09.00-15.00 en je kan er alleen terecht op afspraak. Die afspraak maak je via www.coronatest.nl of 0800-1202. Met deze nieuwe testlocatie kan de GGD Hollands Midden 6500 tests per dag afnemen. 

Zelftest niet bij ernstige klachten

De GGD Hollands Midden merkt dat veel mensen gebruik maken van de zelftesten. Sinds 3 december is het mogelijk om bij milde klachten een zelftest te gebruiken. Als de zelftest positief is doe je een test bij de GGD als bevestiging. Op die manier houdt de GGD zicht op het virus.

Omdat het nu rustig is op de teststraten vermoed de gezondheidsdienst dat de zelftest ook gebruikt wordt bij ernstigere klachten zoals benauwdheid en koorts. Dat is niet de bedoeling. Laat je bij ernstige klachten altijd testen bij de GGD. 

Booster en wintersport

Het callcenter wordt veel gebeld door mensen die graag een booster willen om op wintersport te gaan maar nog niet aan de beurt zijn. Helaas kan de GGD hen niet helpen. De GGD volgt het beleid van VWS. Aan de beurt zijn mensen van 60 jaar en ouder, mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen, medewerkers in de zorg en maatschappelijke ondersteuning van 18 jaar en ouder die contact hebben met patiënten en cliënten en mensen met het syndroom van Down. Als je aan de beurt bent, kun je een afspraak maken. Alleen met een afspraak ontvang je een booster. 

Booster of testbewijs

Daarnaast komen er vragen van mensen die in het buitenland een booster hebben gekregen. Zij willen graag een internationale QR-code, ook wel DCC genoemd, om mee te kunnen reizen. De GGD kan geen internationale QR-codes aanmaken voor buitenlandse boosters vanwege Europese regels. Sommige wintersportlanden laten mensen toe op basis van een negatief testbewijs. Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor de actuele reisadviezen per land.

Gedragsonderzoek

De uitkomsten van het gedragsonderzoek zijn bekend. De testbereidheid bij klachten is gestegen en de regels worden bij klachten weer vaker opgevolgd. Ook werken er weer meer mensen thuis en zeggen veel mensen 1,5 meter afstand houden. Helaas zijn er ook negatieve gedragseffecten. Zo zijn de gevoelens van eenzaamheid, stress en angst weer toegenomen. De uitkomsten van het gedragsonderzoek zijn te vinden op www.eengezonderhollandsmidden.nl

Voorlichting en prikken op pop-up locaties

Op dinsdag 21 december is het mobiele vaccinatieteam van 15.00 – 18.00 uur in ‘Op Eigen Wieken’ in Slaaghwijk in Leiden. Woensdag 22 december prikt de GGD van 11.00 – 15.00 uur in de bibliotheek Bollenstreek in Noordwijk. Op beide locaties wordt alleen de eerste en tweede prik gegeven. Je kunt hier niet voor de boosterprik terecht.

Prikken door GGD

De GGD prikt ook in huisartsenpraktijken; op 21 december in Driebruggen en op 22 december in Krimpen aan de Lek. Het is nodig om hiervoor een afspraak te maken. Meer informatie staat op www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona.

Op het MBO Rijnland geeft de GGD Hollands Midden op 16, 20 en 23 december een webinar over corona aan studenten. De studenten kunnen via een chat vragen stellen aan een corona-arts. Als het webinar een succes is dan wil de GGD vaker op scholen op deze manier voorlichting aanbieden. 

Cijfers

Op dit moment heeft 85% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 84% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

De afgelopen week is het aantal testen bij GGD-teststaten bij inwoners van onze regio flink gedaald. Van 27.810 inwoners vorige week naar 18.870 deze week. Een daling van 32%. Sinds 3 december is het ook toegestaan om een zelftest te doen bij klachten. Het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is gestegen van 19,8% naar 23,1%.

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio