8.6 C
De Bilt

Gouda als stad waar de wereld thuis is

Met meerdere foto-exposities, waaronder het prestigieuze World Press Photo, is Gouda dit najaar de hoofdstad van de nationale en internationale fotografie. “Gouda is veel meer dan de stad van kaas en stroopwafels. Gouda is de stad waar de wereld thuis is”, zegt Thierry van Vugt.

Gouda’s world press Photo

Volgens de cultuurwethouder van Gouda is fotografie bij uitstek het medium om wereldse verhalen te vertellen. “Fotografie is secondenwerk. Die ene seconde dat het moment wordt geboren, of ineens daar is, en diezelfde seconde dat de fotograaf besluit precies dat moment te verbeelden. Dat is wat ik zo indringend vind aan fotografie, en waarom fotografie soms veel meer zeggingskracht heeft dan video.

Het is die ene seconde die plotseling eeuwigheidswaarde krijgt. World Press Photo is niet voor niets een wereldmerk geworden en ik ben er niet alleen trots op dat we dat nu in Stad kunnen beleven, maar óók dat in aansluiting op die beroemde expositie heel veel lokale initiatieven zijn ontplooid. Ons nieuwe innovatiefonds bewijst daarmee ondubbelzinnig zijn waarde: World Press Photo en lokale nevenactiviteiten zijn daarmee symbool van de culturele vernieuwing van de stad”, aldus Thierry van Vugt.

Gratis te zien

World Press Photo Exhibition 2023 is van 25 november tot en met 17 december elke dag van 10 tot 20 uur gratis te zien in de Chocoladefabriek, dé plek voor (beeld)taal en verhalen. Het is niet de enige foto-expositie in de stad dit najaar. Vanuit de Chocoladefabriek kun je door naar de Jeruzalemstraat voor de buitenexpositie van Bob de Wit sr. Een stukje verderop, in Museum Gouda, zie je Bnadem; eigentijdse portretten van Marokkaanse Nederlanders. Op de Oosthaven is een overzichtstentoonstelling van de Goudse Fotoclub te vinden en op GOUDasfalt kun je de expositie ‘In twee werelden’ bewonderen, over de Molukse gemeenschap in Nederland. In de Garenspinnerij, tot slot, hangen werken die geïnspireerd zijn op World Press Photo.

Cultuurwethouder Thierry van Vugt: “Afgelopen maandagavond heb ik op GOUDasfalt de expositie ‘In twee werelden’ mogen openen over de Molukse geschiedenis. Evenals ‘Bnadem’ over Marokkaanse Nederlanders past ook deze expositie Gouda als een maatpak. De stad streeft ernaar een inclusieve en sociale stad te zijn, waarin iedereen gelijkwaardig is en kan meedoen; en waarin het dus ook niet uitmaakt wat je culturele achtergrond is. Inmiddels heeft een kwart van onze inwoners een migratieachtergrond.

Zij horen bij de Stad en Gouda hoort bij hen. Sinds Erasmus en Coornhert is Gouda de stad van tolerantie en verdraagzaamheid. En dat de wereld hier thuis is, wordt nergens zo mooi zichtbaar gemaakt en zo indringend verteld als dit najaar met al die exposities en educatieve en culturele programma’s rondom World Press Photo. Ik kan iedereen aanraden dat zelf te gaan ervaren”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio