15 C
De Bilt

Gemeente Gouda geeft Museum Gouda mega-muurschildering voor de stad

De gemeente Gouda heeft voor Museum Gouda een bijzonder verjaardagscadeau in gedachten: een enorme muurschildering op 1 van de gebouwen in de stad, bij voorkeur in een wijk buiten de binnenstad. Inwoners worden betrokken bij de keuze van het te schilderen werk én de locatie.

“Ook inwoners die om welke reden dan ook niet dagelijks met kunst en cultuur in aanraking komen, hopen we met dit initiatief te bereiken. Daarmee willen we de muurschildering een cadeau van en voor de stad laten zijn”, aldus wethouder Thierry van Vugt (o.a. Cultuur). Hij onthulde het plan voor de muurschildering vanavond (8 mei 2024) tijdens een jubileumbijeenkomst in de museumtuin.

Museum Gouda

Museum Gouda bestaat 150 jaar en is daarmee 1 van de oudste musea in Nederland. Het komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda, toen in Arti Legi op de Markt in 1872 een tentoonstelling van ‘Goudsche Oudheden’ werd georganiseerd. De verzameling geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen die de Gouwenaars toen bij elkaar brachten – na een oproep in de krant – vormde de basis voor de stadscollectie en daarmee voor de oprichting van het museum in 1874.

Twee opties

Voor de muurschildering verkent de gemeente op dit moment samen met Museum Gouda 2 opties. De eerste is een reproductie van (een detail van) een werk uit het museum, op megaformaat, op een (blinde) muur ergens in Gouda. De tweede optie is het laten schilderen van een optische illusie, met een werk uit de museumcollectie als uitgangspunt. Voor deze laatste optie is een blinde muur niet noodzakelijk.

Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie 'Shattering' op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer
Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer – Foto: Leon Keer

Als locatie voor een reproductie valt te denken aan flatgebouwen rondom de invalswegen of bijvoorbeeld in Gouda-Oost. Voor een optische illusie zijn de mogelijkheden groter.

Zowel aan het te kiezen werk als aan de te kiezen locatie kunnen (juridische) aspecten kleven, bijvoorbeeld op het gebied van eigendom. Daarom maken gemeente en museum eerst samen een ruime voorselectie. Die voorselectie wordt vervolgens breed met inwoners gedeeld. De details worden nog uitgewerkt. Voor muurschildering en organisatie heeft de gemeente in totaal 35.000 euro uitgetrokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio