8.6 C
De Bilt

Goudse Oostpolder weer voldoende water dankzij nieuw gemaal

Op woensdag 6 juli is het nieuwe gemaal Oostpolder aan de Nieuwe Broekweg in Gouda officieel in gebruik genomen. Dit gemaal heeft een visveilige pomp en een inlaatleiding die dienst doet als vissluis. Zo kunnen vissen vanuit de polder naar het Gouwekanaal zwemmen en terug.

Informatiebord bij gemaal Oostpolder

Bij de opening onthulde hoogheemraad Agnes van Zoelen het informatiebord bij het gemaal. Agnes van Zoelen: “We zijn trots. Dit gemaal is duurzaam, energiezuinig, visvriendelijk en klaar voor de toekomst. Zo houden we ook hier in de Oostpolder droge voeten.”

200 badkuipen per minuut door gemaal

Als het nieuwe gemaal op volle toeren draait, kan het 36 kubieke meter (200 volle badkuipen) water per minuut wegmalen. Het gemaal pompt het water de polder uit als er een teveel aan water is door bijvoorbeeld regenbuien. In droge perioden kan dit gemaal ook zoetwater uit het Gouwekanaal naar de polder inlaten. Dit helpt om het peil en de waterkwaliteit in de polder goed te houden.

Vervanging

Bij nieuwbouw of renovatie van gemalen werkt het hoogheemraadschap aan meer vispasseerbaarheid. Dit moderne gemaal vervangt het oude gemaal Oostpolder aan de Broekweg te Gouda uit 1928, die niet meer verbeterd en toekomstbestendig gemaakt kon worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio