16.2 C
De Bilt

Herdenken en Vieren in Zuidplas

Zuidplas – Op 4 mei is het Dodenherdenking. Het jaarthema is ‘Na 75 jaar Vrijheid’.
Door corona vindt ook dit jaar geen herdenkingsceremonie in de dorpen plaats. De gemeente Zuidplas verzorgt in plaats daarvan een betekenisvolle online herdenking. Zo kan er toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij Dodenherdenking. Kijk op 4 mei vanuit huis om 19:15 uur naar Dodenherdenking in Zuidplas. Dit wordt uitgezonden via www.zuidplas.nl/dodenherdenking

30 april 2021 Livestreaming Voorstelling “Ik ga op reis, Pieter….”

Een boeiend verhaal over het alledaagse leven van Pieter en Esther, toen 11 jaar en gebaseerd op historische gebeurtenissen. Dit mooie verhaal is er als boek, als theatervoorstelling, als film en als GPS-tour. Maar liefst 35 uitvoeringen stonden er op de rol voor deze periode. Onder meer 3 voorstellingen in het Swanlatheater. Veel scholen uit Zuidplas zouden komen kijken.

Maar helaas is corona, net als vorig jaar weer de spelbreker. Maar de jonge spelers laten zich niet voor de tweede keer van het toneel spelen! Ze spelen nu in lege theaterzalen en streamen live naar klaslokalen en huiskamers. Rond 4 en 5 mei zijn er 6 familievoorstellingen waarvan op vrijdagavond 30 april speciaal voor de gemeente Zuidplas, via een livestreaming vanuit het Swanlatheater. Ga naar ikgaopreispieter.nl en bestel een e-ticket.

4 mei Overdag Kranslegging herdenkingsmonumenten

Bij ieder herdenkingsmonument in de dorpen leggen de burgemeester en dorpswethouders overdag afzonderlijk een krans namens het gemeentebestuur. Hier is geen publiek bij. Wie op 4 mei toch een van de vier herdenkingsmonumenten in Zuidplas wil bezoeken en eventueel bloemen wil neerleggen, dient onderstaand advies op te volgen:

  • Kom gedurende de dag. Bijvoorbeeld wanneer u een boodschap doet of even een frisse neus haalt.
  • Zijn er al mensen aanwezig, wanneer u het monument wilt bezoeken? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.

4 mei Lancering Podcast met een levensecht ervaringsverhaal uit Moordrecht

In plaats van een toneelstuk verzorgt Theater voor Iedereen dit jaar een podcast, een verhaal voor aan de keukentafel, waar je in stilte, samen of alleen, naar mag luisteren. De podcast ‘Van Vrees naar Hoop’ gaat op 4 mei ‘live’ via YouTube en vertelt over mevrouw Fresen (94 jaar) uit Moordrecht en wat zij aan het eind van WOII in 1945 heeft ervaren aan schaarste, gemis, en hoe de geallieerden voedseldroppingen verzorgden in ‘operatie Manna’ om burgers te ondersteunen. Een verhaal van hoop, opdat wij nooit vergeten. Burgemeester Han Weber lanceert op 4 mei de podcast.

4 mei Virtueel bloemen leggen

Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kunnen inwoners net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken. Kijk voor meer informatie op: https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen

Vlag mag op 4 mei hele dag halfstok

In tegenstelling tot andere jaren mag de vlag op maandag 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang
halfstok. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij
de Dodenherdenking.

4 mei 19:15 uur Programma online Dodenherdenking

Inwoners gaan kijken naar een online programma met de volgende onderdelen:

  • Muziek van De Kleine Trompetter
  • Woorden van bezinning en troost bij ieder herdenkingsmonument.

Met bijdragen van oa kinderburgemeester Anna Lamot, leerlingen Thorbecke Scholengemeenschap,
veteraan Piet Blonk, John McCormick Foundation, Marijke Edel en Brord van Westing en burgemeester
Han Weber. De online uitzending is tot stand gekomen via een samenwerking van De Kleine Trompetter, Dorpshuis Swanla, gemeente Zuidplas en lokaal producent Heesterbeek.com en met dank
aan de bijdragen van bovengenoemde personen.

Hoe Dodenherdenking in Zuidplas bekijken?

Het online programma wordt uitgezonden op maandagavond 4 mei om 19:15 uur via
www.zuidplas.nl/dodenherdenking

Kerkklokken luiden

Tussen 19:45 en 19:58 uur luiden de kerkklokken in Zuidplas. Ook het carillon naast het gemeentehuis
in Nieuwerkerk aan den IJssel kleppert. Om 20:00 uur zijn wij twee minuten stil.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we bevrijdingsdag. U kunt kijken, luisteren en genieten van een online Bevrijdingsconcert vanuit de monumentale Dorpskerk Moordrecht. Het concert is mogelijk gemaakt door Eelco Slingersland van Flying Eagle in samenwerking met Orgelcultuur Zuidplas, gemeente Zuidplas en het kerkbestuur Dorpskerk Moordrecht.

Dit concert is nog ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid voor de gemeente Zuidplas. Vanwege alle maatregelen ging dit in 2020 niet door en is verschoven naar dit jaar. Nu online omdat ook nu nog maatregelen gelden met beperkingen. Aan dit concert werken mee André van Vliet op orgel en Arjan & Edith Post op trompet.

Programma

1 Intrada Flying eagle J.P.Teeuw
2 Opening door burgemeester Han Weber
3 Music for the Royals G.F.Händel
-Ouverture
-Menuet I & II
-Air
-Hornpipe
4 Variaties op het Engelse volkslied C.H.Rinck
5 iets van Stamm H.A.Stamm
6 Concert variations on “The Star Spangled Banner” D.Buck
7 Vera Lyn medley Arr.: A.Post
8 Fantasie “O Canada” D.Bédard
9 Geallieerden medley Arr.: A.Post
10 Oranjefantasie K.J.Mulder
11 Nederlandse liedjes medley Arr.: A.Post

Link naar de livestreaming

Bevrijdingsconcert woensdag 5 mei 2021 om 19.30 uur Volg het online Bevrijdingsconcert via Youtube | Flying Eagle Oog voor organiseren

Vlag op 5 mei

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. Wie de vlag ’s nachts wil laten hangen wordt verzocht deze goed te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio