15.8 C
De Bilt

Meer snelheid maken om Gouda CO2neutraal en aardgasvrij in 2040 te halen

In de Transitievisie Warmte (TVW) van Gouda staan de stappen die de gemeente wil zetten om in 2040 CO2 neutraal en aardgasvrij te zijn. De TVW is nu geëvalueerd. Hieruit blijkt dat meer snelheid nodig is om dit doel te behalen. Daarom wil de gemeente nu niet meer inzetten op het aanleggen van grootschalige warmtenetten. De gemeente gaat inwoners vooral ondersteunen bij individuele oplossing en bij het isoleren en energie besparen.

Uit de evaluatie van de TVW blijkt dat er veel gebeurt en dat de samenwerking van de gemeente met de stad goed is. Maar ook dat Gouwenaars behoefte hebben aan meer duidelijkheid. En die duidelijkheid is er nu. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan: “Er wordt geen grootschalig warmtenet aangelegd, maar inwoners kunnen natuurlijk genoeg doen om hun huis duurzamer te maken. Isoleren en het aanschaffen van een warmtepomp geeft snel comfort en bespaart in de portemonnee. Dit hoeven inwoners niet alleen te doen. Er zijn vanuit de gemeente allerlei subsidies die verduurzaming ondersteunen.” Kijk op www.gouda.nl/subsidie.

Het onderzoek naar een warmtenet in Plaswijck ondersteunt de keuze om geen grootschalig warmtenet aan te leggen. Plaswijck is één van de eerste buurten waar de mogelijkheid voor een warmtenet is onderzocht. Hieruit blijkt dat het aanleggen van een warmtenet erg veel tijd kost. Ook zijn de kosten hoog, voor zowel inwoners als de gemeente. Daarom heeft de gemeente besloten om geen grootschalig warmtenet aan te leggen in Plaswijck of andere delen van Gouda.

Gemeente blijft individuele oplossingen stimuleren, te beginnen met isoleren en besparen

De gemeente stelt een plan op, waar in staat welke ondersteuning de gemeente gaat bieden voor het verduurzamen van de woning. De keuze voor een (hybride) warmtepomp ligt nu meer voor de hand, als de woning daarvoor geschikt is. Initiatieven van inwoners of bedrijven voor een klein-collectieve warmteoplossing worden nog steeds ondersteund. Initiatieven die al zijn begonnen kunnen gewoon doorgaan.

Op ‘Maak Gouda Duurzaam’ staan tips en informatie over aardgasvrij wonen

Goed isoleren is altijd de eerste stap richting aardgasvrij wonen. Isoleren kan door kleine of grote maatregelen. Kijk voor meer informatie op www.maakgoudaduurzaam.nl/energie.Ook geven Goudse energiecoaches graag advies. Een energiecoach aanvragen kan via www.gouda.nl/energiecoach.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio