14.4 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Nieuw plan voor het Stadhuis richting raad “Eigenzinnig samenleven in Gouda”

Het plan voor de nieuwe bestemming van het middeleeuwse Stadhuis in Gouda wordt steeds concreter, de zogenoemde Herbestemming. Binnenkort buigt de raad zich over het nieuwe plan. Het unieke gebouw krijgt in de plannen verschillende functies: voor officiële gebeurtenissen, rondleidingen, werkplekken en ontmoeting en horeca. Het Stadhuis wordt daarmee in de toekomst anders gebruikt en moet dichterbij de Gouwenaar komen te staan. Inwoners hebben meegedacht met het motto “Eigenzinnig samenleven.” Het doel is om eind 2024 te starten met de werkzaamheden en om het te heropenen in 2026.

Stadhuis

Thierry van Vugt, wethouder Cultuur en Erfgoed: “Ik ben trots op de plannen die er liggen voor het herbestemmen van het Stadhuis. Het plan past op verschillende manieren bij het doorgeven van Gouda. Door het gebouw aanzienlijk te verduurzamen. Door het gebouw toegankelijker te maken. Én door te zorgen voor een nieuwe inhoudelijke invulling, met meer maatschappelijke meerwaarde en een sterkere verbinding met de Gouwenaars.”

De nieuwe plannen: “Eigenzinnig Samenleven”

De nieuwe plannen hebben als titel ‘Luister naar de ander: Eigenzinnig Samenleven in Gouda, toen, nu, en straks’. Plannen waarbij luisteren centraal staat.

Meerdere functies in 1 gebouw

Het nieuwe Stadhuis wordt een gebouw met meerdere functies in 1: voor ieder wat wils. Je kunt er als bezoeker of inwoner een rondleiding volgen via een inspirerende audiotour.  Gouwenaars kunnen er ook terecht om te werken, een kop koffie te drinken in de burgerhal, of voor het vieren van belangrijke gebeurtenissen zoals huwelijken.

Kernconcept herbestemming stadhuis
Kernconcept herbestemming stadhuis – Beeld: gemeente Gouda

Duurzaam

Op weg naar de nieuwe plannen is ook gekeken naar andere opdrachten om het monumentale gebouw klaar te maken voor de toekomst. Hoe kunnen wij het Stadhuis duurzamer maken als gebouw? Het duurzamer maken van het pand kan door te zorgen voor de juiste ventilatie en via het regelen van de verwarming. Hierbij besparen wij 52% CO-2. Een groot, maar haalbaar doel voor dit klassieke monument.

Inclusief : beter bereikbaar voor iedereen

Al een tijd leeft het verlangen in Gouda om het Stadhuis beter bereikbaar te maken met een lift. Zodat het gebouw beter bereikbaar is, toegankelijk, voor iedereen. Ook voor inwoners of bezoekers die bijvoorbeeld gebruikmaken van een rolstoel. Het Stadhuis wordt zo ingericht dat iedereen binnen zijn/ haar mogelijkheden mee kan doen. 

Proces: Samen met de stad

Ruim 700 Gouwenaars dachten mee met de plannen voor de nieuwe toekomstige functie van het Stadhuis. De drie waarden daarvoor zijn vieren, inspireren en ontmoeten. Belangrijk daarin zijn de samenhang met het plein en het verlagen van de drempel om binnen te komen.

Meer dan kaas

Jaap van Rijn, directeur van de Sint-Jan en betrokkene bij de plannen: “Gouda is natuurlijk meer dan alleen kaas en heeft met bezoekers uit binnen-en buitenland veel te bieden op cultuurhistorisch vlak. Deze conceptplannen voor het Stadhuis laten zien wat Gouda kan bereiken met het versterken van het cultuurhistorisch profiel. Het Stadhuis is het icoon van Gouda met een unieke positie. Op de cultuurhistorische as met De Waag, Sint-Janskerk en Museum Gouda. Door de centrale ligging op de prachtige en sfeervolle Goudse Markt is het Stadhuis potentieel een bezoekersmagneet.” 

Het vervolg: hoe nu verder?

Hoe nu verder? Als de raad instemt, start het verdere proces van het ontwerp. Om de plannen aan te laten sluiten bij de culturele en historische waarden van het rijksmonument. De benodigde investeringen worden daarmee ook steeds zichtbaarder. Het doel is om eind 2024 te starten met het uitvoeren van de plannen. In 2026 verwachten wij het Stadhuis te heropenen: duurzamer, toegankelijker en met een andere bestemming: de herbestemming.  

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio