Oudewater doet mee aan verkiezing ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’

Oudewater – Gemeente Oudewater doet mee aan de verkiezing ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’. Nog niet om de verkiezing te winnen, maar wel om het onderwerp breed op de kaart te zetten. “En dat is belangrijk”, aldus burgemeester Danny de Vries. “Tijdens mijn werkbezoek aan de Zonnebloem gaven vrijwilligers aan dat zij niet vaak met de mensen de binnenstad in gaan. Simpelweg omdat dat met de rolstoel of rollator niet prettig is.”

Verkiezing is een eerste stap

Met de verkiezing zetten we een eerste stap. We willen weten hoe toegankelijk Oudewater is en waar verbetering nodig is. Dit doen we als start voor een bredere beweging in Oudewater. Oudewater staat hierin niet op zichzelf. Vijf jaar geleden is het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in Nederland is geratificeerd. Dat betekent dat alle gemeenten in Nederland, net als bedrijven en andere organisaties een taak hebben om Nederland toegankelijk te maken. Zodat iedere inwoner met een beperking of chronische ziekte gelijkwaardig kan meedoen. Op school, op de club of vereniging, op de arbeidsmarkt of in de buurt.

Gemeente al goed ingericht

Toch is nog niet elke gemeente goed genoeg ingericht voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten, hersenletsel of een andere beperking hebben. Uit de jaarlijks uitgevoerde flitspeiling van Movisie blijkt wel dat steeds meer gemeenten hier actief aan werken. Het werken aan de toegankelijkheid van de mooie historische binnenstad van Oudewater vraagt om een brede open blik en samenwerking met veel verschillende partijen. De uitkomsten uit de enquête zijn daarvoor een mooie basis.

Diversiteitsplan Oudewater

Werken aan de toegankelijkheid van de gemeente is onderdeel van een breder diversiteits- en inclusieplan dat dit najaar geschreven wordt. Immers, in onze gemeente telt iedereen mee, wat je geloof, afkomst, geaardheid, genderidentiteit of lichamelijke uitdaging ook is. De verkiezing is vooral gericht op mensen met een beperking of chronische ziekte en of zij goed mee kunnen doen in bijvoorbeeld het onderwijs, werk, of vrije tijd. Oudewater hoopt zo een beter beeld te krijgen over de toegankelijkheid.

Winst niet voor nu

“Ik weet dat we nu niet gaan winnen”, zegt burgemeester Danny de Vries. “Toch is het belangrijk mee te doen. We willen weten wat er speelt en waar de uitdagingen liggen. De enquête van de verkiezing gaat ons hopelijk veel informatie geven.” Ook je stem laten horen? Ga naar www.meesttoegankelijkegemeente.nl Daarnaast gaat de burgemeester graag in gesprek over dit onderwerp. Heb jij ook een mooi idee of initiatief? Mail naar burgemeester@oudewater.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img