6.8 C
De Bilt

Station Gouda in nieuw jasje gestoken

Na drie jaar bouwen is de herinrichting van het zuidelijk stationsgebied van Gouda afgerond. Drie nieuwe fietsenstallingen, een nieuw busstation en een verbouwde stationshal zorgen ervoor dat reizigers makkelijker overstappen van de fiets op het openbaar vervoer. ProRail, de gemeente Gouda, NS en de provincie Zuid-Holland maakten dit mogelijk samen met bedrijven, bewoners en het wijkteam.

Belangrijk station

Station Gouda is een belangrijk station midden in het Groene Hart. Dagelijks maken meer dan 30.000 mensen gebruik van dit station. De vele fietsers (en fietsen), voetgangers en busreizigers maakten het gebied soms onoverzichtelijk.

Daarom is de openbare ruimte helemaal opnieuw ingericht met een nieuw busstation, nieuwe bestrating en meer ruimte voor zitjes en groen. Twee nieuwe fietsenstallingen en de verbouwde fietsparkeerkelder zijn afgestemd op de verschillende fietsroutes naar het station. De stationshal heeft een upgrade gekregen met vernieuwde winkelruimtes, een extra toilet en een nieuwe entree.

Drie fietsenstallingen

Gouda heeft sinds vandaag drie fietsenstallingen aan de zuidkant van het station. Hier kunnen circa 3.000 fietsen worden gestald. Zo wordt het voor veel mensen nog aantrekkelijker om met de fiets naar het station te gaan.

“Voor ProRail stopt duurzame mobiliteit niet op een station. Wij vinden het ook belangrijk dat iedereen daar op een duurzame manier kan komen”, aldus Dimitri Kruik, waarnemend regiodirecteur bij ProRail. “Dagelijks fietsen zo’n 600.000 mensen naar stations om daar de trein te pakken. Dat moet je goed faciliteren. In Gouda doen we dat nu met een mooie, zeer moderne fietsenstalling. Op deze manier hopen we duurzame mobiliteit hier te stimuleren.”

Feestelijke opening

Het station is vrijdag 8 juli feestelijk geopend. Bestuurders van ProRail, NS, provincie Zuid-Holland en de gemeente Gouda waren daarbij aanwezig. Tijdens de opening zijn vier beelden onthuld van kunstenaar Jo Uiterwaal. Die stonden van 1948 tot 1983 op het oorspronkelijke stationsgebouw. Deze beelden worden zo weer herenigd met de vijf andere beelden die op het station staan. Daarmee vormen ze een bijdrage aan de cultuurhistorie en ruimtelijke kwaliteit van het station.

(Bron: ProRail)

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio