30.9 C
De Bilt
zondag, 14 augustus 2022

Waterberging onder parkeerplaatsen en wegdek in de Boslaan in Zuidplas

Dat het klimaat verandert is een gegeven. Naast waterbestrijding wordt ook waterberging steeds belangrijker. De buien die vallen worden heviger en de zomers worden droger en warmer. Om hier goed op voorbereid te zijn, neemt ook de gemeente Zuidplas maatregelen. Daarom hebben ze bij de reconstructie van de Boslaan een innovatieve manier van waterberging onder het wegdek toegepast.

GireauBufferblocks

Sindskort ligt er een waterbergende voorziening onder het wegdek en parkeerplaatsen van de Boslaan. Deze “GireauBufferblocks” van Giverbo worden direct onder de wegverharding geplaatst en kunnen 267 liter per m2 bergen.

GireauBufferblocks – Foto: gemeente Zuidplas

Waterberging van beton

Ze zijn gemaakt van beton en zijn sterk genoeg om met een dunne straatlaag of wegverharding direct belast te worden door zwaar verkeer. Ze zijn niet zwaar, een blok van 60x45x16 cm weegt net iets meer dan 44 kg. Omdat het gewicht zo laag is, zijn deze GireauBufferblocks uitermate geschikt voor bodems zoals we deze in Zuidplas tegenkomen.

Twee oplossingen in één

“Dit systeem van waterberging biedt Zuidplas twee oplossingen. Bij hevige regenval zorgt het ervoor dat het water goed weg kan stromen en wordt opgevangen. Bij droogte zorgt het opgevangen water ervoor dat de bodem minder uitdroogt. Dit is ideaal voor de veenachtige bodemstructuur die wij in delen van Zuidplas hebben. We hopen hiermee de levensduur van het wegdek significant te kunnen verlengen” aldus wethouder Jan Willem Schuurman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio